Între vorbe și fapte. Între vise și realitate.

Am ajuns la o vârstă când se pare că înțeleg totul. Înțeleg nu înseamnă cunosc.

Înțeleg că problemele nu se pot termina; înțeleg că totdeauna este loc de mai bine; înțeleg că nu greșește numai cel care nu face nimic.

Înțeleg că pentru a ne dezvolta mai repede – avem nevoie de parteneri și prieteni.

Înțeleg că mai mulți prieteni și parteneri înseamnă mai multe oportunități – prin urmare înseamnă mai multe proiecte și lucruri frumoase.

Înțeleg că numai așa poate fi asigurată o viteză mai mare de dezvoltare a municipiului Hâncești.

De asta, totdeauna am încercat să evit orice polemică și m-am ferit de minciuni. Timpul e prea scump ca să-l cheltuim pe conflicte.

Înțeleg că niciun om nu poate place tuturor. E imposibil să placi la toată lumea. Suntem diferiți: ne plac diferite lucruri, diferite mâncăruri, diferite cărți, diferite culori și diferiți oameni.

Dar, e absolut necesar să ne respectăm reciproc. Să respectăm diferențele și să ne acceptăm reciproc. Să ne ajutăm și apărăm unii pe alții.

Numai așa putem construi o societate puternică. Iar, o țară, cu societate slabă și dezbinată, nu poate fi puternică.

Trebuie să învățăm să fim obiectivi și cinstiți și, chiar atunci când criticăm ceva sau pe cineva, trebuie să învățăm să fim constructivi.

A critica constructiv pe cineva nu înseamnă a-i vrea râul și a vărsa murdărie. Înseamnă a-l ajuta să fie mai bun, a veni cu proiecte și idei mai bune. A veni cu argumente și a convinge. Dacă nu ai reușit să convingi – trebuie să înțelegi că trebuie să te pregătești mai bine data viitoare. Numai așa.

Altfel, critica se transformă în război de cuvinte murdare și mincinoase. Îi transformă pe oameni în dușmani. În loc să muncim împreună pentru viitorul nostru – cheltuim timpul și energia pe conflicte.

Nu știu cât timp și câtă energie cheltuim pe conflicte, dar, uneori mi se pare că o parte din oameni cheltuiesc pe sfadă cam toată viața lor.

Pentru mine e important să reușim în perioada asta nu simplă – când Moldova rămâne în urmă cu dezvoltarea și oamenii pleacă după fericire în alte țări – să determinăm dezvoltarea la noi acasă.

Să creăm la noi condițiile de viață, în care oamenii vor să trăiască.

Sunt lucruri simple: condiții mai bune pentru creșterea și educația copiilor – grădinițe și școli mai bune; servicii medicale mai bune; drumuri și trotuare mai bune; posibilitatea de a avea acces la servicii de apeduct și canalizare; în genere un oraș mai frumos și mai curat, care bucură ochiul; un loc de muncă stabil cu un salariu care să permită omului să trăiască decent.

Sunt lucruri simple, care necesită multă muncă concentrată, planificare, construire a parteneriatelor și a dialogului, și câștigarea încrederii partenerilor.

Câte ceva ne-a reușit.

Câteva cifre, care vorbesc:

În ultimii 10 ani am investit în repararea și modernizarea grădinițelor circa 11 milioane lei. Numărul de copii în grădinițe a crescut de la 800 la 1200.

În dezvoltarea sistemului apeduct – canalizare au fost investiți circa 58 milioane lei. Numărul de consumatori a crescut de la 3400 la peste 6000.

În ultimii 10 ani, în drumuri au fost investiți circa 50 milioane lei. Au fost reparați ori construiți circa 30 km de drumuri.

În parteneriat cu Federația Moldovei de Fotbal, au fost investite 4 milioane lei în stadionul municipal. Echipa Petrocub joacă în divizia Națională.

Bugetul municipiului a crescut de la 28 milioane lei până la 54 milioane lei.

Companiile de construcții au investit în construcția a 6 blocuri locative. Alte companii au investit în construcția multor spații comerciale – care au creat locuri de muncă, multiple servicii utile locuitorilor și au generat fluxuri economice și taxe. Aceste investiții private indică la nivelul înalt de încredere în potențialul de dezvoltare a municipiului Hâncești.

Nu credem că e timpul să ne mândrim.

Credem că, încă suntem la început de drum. Încă avem multe de învățat și de realizat. Împreună. Pentru Hâncești și pentru Moldova.

Alexandru Botnari, primar al municipiului Hâncești

sursa: www.tribuna.md

Imprimare