Urmare a vizitei întreprinse de Ambasadorul Republicii Moldova în Lituania Sergiu Mihov în municipiul Klaipeda și orașul Gargzdai, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a fost informat despre disponibilitatea primarilor celor două orașe de a stabili parteneriate cu orașe din Republica Moldova. Astfel, Ambasada Republicii Moldova în Lituania va facilita posibilitatea stabilirii unui parteneriat/Acord de cooperare între mun. Klaipeda din Lituania și un oraș din Republica Moldova, pentru dezvoltarea proiectelor reciproc avantajoase, domeniile propuse fiind academic, economic și social-cultural. De asemenea, Ambasada Republica Moldova în Lituania va susține stabilirea unui parteneriat/Acord de cooperare între or. Gargždai din Lituania cu un oraș din Republica Moldova, pentru dezvoltarea proiectelor reciproc avantajoase în domenii precum cel economic, social-cultural și schimb de experiență în procesul de integrare europeană  (conform intereselor părții moldovenești și în baza unui eventual proiect de asistență din partea UE).

Ambasada va oferi asistența necesară în negocierile dintre administrațiile locale din ambele state pentru a favoriza semnarea unor Acorduri de înfrățire și stabilirea unor parteneriate avantajoase.

Klaipėda este capitala municipalității Klaipėda din Lituania și orașul unde este singurul port al țării la Marea Baltică. Mun. Klaipeda este al III-lea ca mărime oraș din Lituania, cu o populație de aproape 150 mii locuitori, și al II-lea oraș lituanian ca importanță economică, unde este amplasată și ZEL din Klaipeda[1] (cu aprox. 100 companii de afaceri înregistrate, care oferă peste 5 mii locuri de muncă). Mun. Klaipeda este înfrățit cu 14 orașe din întreaga lume.

Gargždai este un oraș din  municipalitatea Klaipeda, cu o populație de 62 mii locuitori, care este în continuă creștere (bugetul administrației locale constituie 62 mln Euro pentru anul 2020). Gargždai se află pe primul loc în Lituania ca oraș care oferă cele mai favorabile condiții de trai pentru tineri. Companii locale (precum Vlantana UAB în domeniul logistic, unde sunt angajați și cetățeni ai RM), și altele străine (ex. Germania, Kazahstan) oferă locuri de muncă pentru locuitori și contribuie la dezvoltarea economică a regiunii. Orașul Gargždai este înfrățit cu orașe din Georgia, Ucraina, Polonia și Estonia.

Primarii interesați să stabilească relații cu colegii  din Lituania sunt rugați să apeleze la CALM 22-22-35-09 sau la nr de telefon 022578241.

Serviciul de Comunicare al CALM

Fișiere:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Extrage [444.64 KB]

Imprimare