Emisiunea audio

Din 2016, potrivit prevederilor Legii 68, prin care a fost aprobată Strategia de Descentralizare, APL urma să aibă mai multe resurse financiare, proprietate, ca să poată face faţă tuturor provocărilor. Despre măsura în care s-a reuşit implementarea acestei Legi au vorbit, în cadrul emisiunii Puncte de Reflecţie cu CALM de la Vocea Basarabiei, primarii localităților Băcioi, municipiul Chișinău, Vitalie Șalari și Fârlădeni, Căușeni, Ion Gangan.

Potrivit lui Ion Gangan, influența politică va putea fi redusă anume în urma descentralizării. „Reforma de descentralizare de la noi e exact ca în cântecul cel în care vin ai noştri, pleacă ai noştri, iar noi, adică primarii, rămânem tot ca proştii. Din păcate şi în prezent factorul politic îşi mai spune cuvântul în realizarea multor proiecte din comunităţile rurale. Noi ne-am pus mari speranţe în adoptarea Strategiei de Descentralizare. Anul acesta Fondul Rutier a fost repartizat după numărul populaţiei, astfel primăria din comuna Fârlădeni dispune de 526 mii de lei. Dacă în urma implementării Legii de descentralizare, tot aşa vor fi redirecţionaţi banii spre primării, factorul politic va fi redus substanţial, iar APL vor putea să soluţioneze problemele existente în comunităţile rurale. Descentralizarea Fondului Rutier este un exemplu fericit despre cum ar putea creşte capacitatea noastră în realizarea proiectelor.

Primarul localitații Băcioi, municipiul Chișinău, Vitalie Șalari a amintit că datorită sprijinului CALM şi unităţii primarilor,  în 2017 s-a aprobat descentralizarea Fondului Rutier. Vitalie Şalari a menţionat că comuna Băcioi a beneficiat anul acesta de un milion două sute de mii de lei din Fondul Rutier.  „Indiferent de apartenenţa politică, primarii trebuie să fie uniţi, pentru că doar aşa vom putea să ne apărăm interesele şi să soluţionăm problemele APL.

Potrivit lui Vitalie Şalari, descentralizarea este o soluţie extrem de necesară pentru Republica Moldova, acest obiectiv trebuia implementat de mai mulţi ani, pentru a dezlega mâinile primarilor în vederea gestionării finanţelor şi creşterii veniturilor. „Factorul politic rămâne o pârghie pentru a-i ţine pe primari cu mâna întinsă, pentru a-i face ascultători, iar dacă nu te conformezi rişti să rămâi fără finanţe. Dacă primăriilor li se vor da fondurile ce li se cuvin, nu va mai exista această presiune din partea politicului, a opinat edilul.

Experţii CALM constată o încetinire a procesului de descentralizare, ceea ce îi îngrijorează pe primari. Ion Gangan este de părere că cu cât mai greu va fi implementat acest proces, cu atât mai pustii vor deveni satele. „Investitorii nu vin în sate depopulate. Atât ei, cât şi cetăţenii au nevoie de insfrastructură. Doar având infrastrucurtă îi vom determina pe oameni să nu mai plece în căutarea unui trai mai bun, iar mulţi dintre cei plecaţi ar avea motivaţie să se întoarcă acasă.

În altă ordine de idei, Vitalie Şalari a declarat că primarii simt o mare presiune din partea autorităţilor în desfăşurarea activităţii lor, deoarece regulamentele elementare de activitate ale Cancelariei de Stat prevăd că orice dispoziţie, orice decizie, trebuie să fie avizată de către specialiştii Cancelariei.

Îi invităm periodic la şedinţele Consiliului ca să ne dea un sfat despre cum ar trebui să elaborăm unele proiecte de decizii. Din păcate nu prea ne onorează cu prezenţa. Atunci însă când există o plângere pe numele primarului, chiar dacă nu e în competenţa specialiştilor de la Cancelarie, ei se autosesizează şi întreprind toate măsurile pentru a ne penaliza.

Imprimare