Primarii sunt reprezentanții cetățenilor la nivel local. Ei cunosc cel mai bine realitățile din localitățile noastre, dar și de ce este nevoie pentru ca acestea să prospere. I-am întrebat pe unii aleși locali ce cred despre reforma administrativ-teritorială, în condițiile în care acest subiect nu este dezbătut în societate, iar aleșii locali nu prea sunt consultați în această privință. Mai mulți primari consideră că consiliile raionale și-au pierdut utilitatea, iar descentralizarea ar crea condiții optime pentru dezvoltarea localităților rurale.

Anatolie Mereanu, primarul satului Iordanovca, raionul Basarabeasca: „Putem dezvolta primăriile prin descentralizarea financiară

„Vreau să fiu înțeles corect. Nu din cauza că satul meu este mic nu-mi doresc reforma. În viziunea mea astăzi nu este nevoie de nivelul II în Republica Moldova, nu mai este util. Este Cancelaria de Stat cu care noi lucrăm direct, așa văd eu reforma teritorială, pentru că astăzi categoriile care au rămas în sate sunt unele vulnerabile. Au mai rămas oamenii în vârstă și copiii care au nevoie de susținerea noastră în ceea ce privește activitatea grădiniței, a gimnaziului. Am făcut calcule pentru raionul Basarabeasca, care are 7 primării și primește subvenții de la stat de 42 milioane de lei. Prin economisirea acestor finanțe s-ar întreține și primăriile mici, dar și cele mai mari, de care cetățenii au foarte mare nevoie. Primăriile le dezvoltăm prin descentralizarea financiară, iar situația s-ar normaliza prin atragerea mai multor impozite plătite de către agenții economici și cetățeni. Important este să se dorească acest lucru. Eu sunt pentru reforme, dar am făcut-o o dată și am greșit și e bine să nu repetăm.

Sergiu Cetulean, primarul comunei Parcani, Soroca: „Nu văd necesitatea comasării primăriilor

Orice țară are nevoie de reforme. În Republica Moldova sunt multe reforme implementate pe care cetățenii încă nu le pot conștientiza, deoarece acestea dau rezultate în timp, oamenii însă doresc să le resimtă astăzi.  Despre reforma administrativ-teritorială se vorbește de mult timp. Se dorește comasarea mai multor primării, mizându-se pe faptul că așa bugetul va deveni mai mare. Totuși, în asemenea condiții, aceiași sumă de bani va reveni unui locuitor. Eu nu văd necesitatea comasării primăriilor. Cum va fi deservită populația, în cazul comasării mai multor sate?  Nu cred că este pregătit un mecanism funcțional în acest sens. Cât privește administrația publică de nivelul II, nu văd necesitatea ca acestea să existe. Noi nu suntem ierarhic pe o treaptă mai joasă, avem doar relații de colaborare cu Consiliul raional. Oferirea mai multor pârghii Consiliilor locale de nivelul I ar fi o soluție și ar genera economii ce ar schimba spre bine situația financiară a localităților, ar fi un pas spre ceea ce noi tindem.

Elena Savițchi, primarul satului Borogani, Leova: „Ne-am dori să fie unite satele cu o populație mai mică de 3.500 de locuitori

„Sunt sate destul de mici și cred că va fi bine dacă în perspectivă acestea vor fi unite în cadrul unei primării. Deocamdată noi, primarii, nu cunoaștem care va fi numărul de locuitori ce va fi deservit de o primărie. Ne-am dori ca să fie unite satele cu o populație mai mică de 3.500 de locuitori.

Ludmila Ceaglâc, primarul localității Calfa, Anenii Noi: „Dispariția primăriei va duce la dispariția localității

„Ar fi cazul să fim și noi autorii acestei reforme, cei care vor schimba structura administrativ-teritorială. Mi-aș dori ca să dispară de pe arena politică Consiliile raionale, cele care astăzi nu mai aduc plus valoare, care absorb niște bani publici și care nu îndreptățesc șederea lor prin birouri. Totodată, trebuie să se lucreze separat cu fiecare primărie. Dispariția primăriei va duce la dispariția localității, ceea nu în doresc. Indiferent dacă voi fi sau nu primar în continuare, mi-aș dori ca localitatea Calfa, cu oamenii săi, cu potențialul său să existe, așa cum a existat până acum. Noi deja avem practica de a supraviețui, de a face lucruri frumoase cu bani puțini, dar cu prieteni mulți. O reformă făcută în grabă, nechibzuită ar putea duce la eșec, iar despre aceasta vorbește toată lumea.

Ivan Negruța primarul satului Valea Perjei, Taraclia: „Este nevoie de această reformă pentru că populația este tot mai puțină

Este nevoie de această reformă pentru că populația este tot mai puțină și cel mai probabil trebuie de micșorat cheltuielile pentru administrare. Sigur că acest lucru trebuie de făcut în termeni rezonabili, să nu lăsăm 300 de primării din 900. Pentru început am putea reduce 20% din primării, dacă numărul va fi mult mai mare va fi complicat. O părere este că o primărie ar trebui să deservească 5 mii de oameni. În Valea Perjei sunt 4.700 de locuitori. Nu cred că este corect ca din lipsa a 300 de cetățeni să rămânem fără primărie. Nu e posibil ca și la noi, așa cum e în Polonia, să facem o primărie la 20 de sate. Ei au câte cinci case în sat, noi avem câte 1500 de curți. Trebuie de ținut cont și de distanța de la un sat la altul. În cazul în care aceasta va fi foarte mare APL nu vor putea asigura servicii calitative.

Gheorghe Morozanu, primarul comunei Morozeni, Orhei„Satul nu poate supraviețui fără organul administrativ

„Satul moare atunci când acolo nu există școală, grădiniță, Centru cultural și primărie. Dacă școală nu este, nu e nici cultură, nici cunoștințe. Satul nu poate supraviețui nici fără organul administrativ, deoarece primăria soluționează problemele populației din sat. Eu am lucrat atunci când s-a efectuat reforma numită „Pământ și vreau să vă spun că și astăzi avem consecințe ale lacunelor acelei reforme.

Ion Rabacu, primarul comunei Negurenii Vechi, Ungheni: „Mai mulți cetățeni sunt dezamăgiți

„Noi nu prea suntem consultați în această privință, deși cetățenii vin la noi și cred că noi suntem cei care trebuie să le soluționăm toate problemele, pe când astăzi primarii au ca atribuții evidența oamenilor, a bunurilor, colectarea impozitelor și executarea bugetului care este dictat de sus, noi doar îl aprobăm, iar cifrele sunt dictate de sus. Dacă ar fi o descentralizare reală, dacă ar fi niște programe la nivel de republică de aprovizionare a fiecărei localități cu apă, de exemplu, ș.a. lucrurile ar decurge altfel, oamenii ar prinde măcar un pic la curaj dar, la moment mai mulți cetățeni sunt dezamăgiți.

Departamentul de Comunicare al CALM

Imprimare