Ce preocupări au avut primarii în anul 2017, ce așteptări au de la anul 2018, dar și de la autoritățile centrale? Care sunt cele mai frumoase realizări obținute cu mult efort și ce-i motivează să-și exercite în continuare mandatul, în condițiile în care mulți dintre ei sunt persecutați de către organele de forță? La aceste întrebări am încercat să obținem răspunsuri de la câțiva edili, cu diversă experiență în domeniu, din diferite zone ale țării, toți însă dedicați muncii și celor care le-au încredințat mandatul.

Silvia Căpățână, primar de Sârma, Leova: În parteneriat cu trei sate vecine am câștigat un proiect, implementarea căruia ne va aduce apeduct în localitate. Din păcate, nu am reușit să obținem finanțare și pentru canalizare, dar sper să găsim totuși finanțatori pentru a realiza și acest obiectiv. Anul 2017 a fost nu tocmai ușor, dar primăria a funcționat, chiar dacă specialiști nu prea sunt, iar anul acesta și secretarul a demisionat. Lucrez acum la un proiect care prevede construirea unui teren de joacă pentru copii și amenajarea unui izvor. O realizare foarte mare pentru mine a fost reparația capitală a bibliotecii publice. Din puținele resurse pe care le-am avut, am investit în bibliotecă, am cumpărat mobilă, iar grație proiectului Novateca avem și calculatoare performante. De la anul 2018 am așteptări mari, sper să realizez ceea ce nu am reușit în doi ani, deoarece primăria a avut datorii mari, abia în 2017 am intrat fără datorii. Am acordat terenuri în arendă și astfel am reușit să dublăm bugetul. Am făcut mai multe proiecte cu care sper să reușim să avem iluminat public, dar și să facem drumurile. De la autoritățile centrale așteptăm să ne deschidă ușile mai ușor, să ne mai reducă din impedimentele care apar atunci când depunem unele proiecte, sau căutăm finanțatori, să nu fie nevoie de atâtea avize care costă bani, dar și risipă de timp. Ar fi bine ca inițiativele noastre care se fac în beneficiul cetățenilor să nu ne coste atât de mult. Întâmpinăm foarte multe piedici în calea noastre. Ne trebuie mai multe pârghii. Totodată, așteptăm schimbări în ceea ce privește salariul. Sunt mamă a trei copii, dintre care doi sunt studenți. Doare să lucrezi cu 4200 de lei și să alergi atât de mult încât să nu prea mai reușești să-ți vezi copiii. Pentru mine, CALM-ul a fost unica frânghie de care m-am apucat și datorită căreia am putut exista și anul acesta. 

Olga Pac, primar de Vișniovca, Cantemir: Anul acesta am inaugurat gimnaziul ce poartă numele Parascoviei Vișnevschi. Este un proiect care are o continuitate din 2015, încercăm să readucem în atenția consătenilor istoria localității. În localitatea noastră convețuiesc 12 etnii, în 2018 urmează să edităm o monografie a satului. În 2017 am reușit cu puterile noastre să instalăm încălzirea autonomă a grădiniței de copii, am câștigat un proiect datorită căruia putem încălzi grădinița cu biomasă, iar partea de interior am realizat-o cu propriile forțe. Ne bucură faptul că datorită Fondului Rutier am putut renova unele drumuri din localitate. Dacă la orașe situația este mai bună, în sate nu mai scăpam de glod. Am reușit să iluminăm două străzi din localitate, iar oamenii sunt conștienți că trebuie să plătească pentru acest serviciu. Organizăm festivalul etniilor și ne propunem ca acesta să devină unul internațional. Una dintre problemele cu care ne-am confruntat a fost darea în arendă a unui obiectiv acvatic de circa 60 ha care ar fi putut să ne aducă un beneficiu financiar. Legislația este imperfectă și din acest motiv întâmpinăm dificultăți atunci când vrem să scoatem la licitație acest obiectiv. Grație CALM, care ne-a oferit suport juridic, lucrurile însă nu mai stau pe loc și sunt convinsă că vom reuși acest lucru anul viitor. Suntem foarte des presați de către autoritățile centrale pentru ceea ce facem, dar și pentru ceea ce nu facem. Mulți suntem la primul mandat și admit că sunt lucruri pe care nu am reușit încă să le cunoaștem, dar totuși foarte mulți primari de treabă au dosare penale. Consider că aceasta este o problemă a Republici Moldova. Ne-am dori în 2018 să continue descentralizarea, așa am reuși să avem mult mai multe rezultate. Nimeni nu poate să cunoască mai bine problemele localității, decât autoritățile din acea localitate. APC trebuie să ne sprijine legislativ, metodologic,  să creeze niște condiții ca noi să putem activa. Vrem ca APC să înțeleagă că noi suntem capabili de a lua decizii. Dacă ar exista o conlucrare între APL și APC, rezultatele ar fi mult mai bune. Știți vechiul proverb: Unde-i unul nu-i putere, unde-s mulți puterea crește. Asta înseamnă CALM pentru noi, primarii.

Silvia Butucel, fost primar de Miclești, Criuleni: Am deținut cinci mandate de primar. Am participat la crearea CALM. Am avut multe emoții și temeri atunci, ne-a fost foarte greu, însă s-a meritat efortul. Astăzi, CALM a devenit un instrument viabil, un partener de părerea căruia guvernul trebuie să țină cont, dar și un susținător al primarilor. Îmi doresc ca în 2018 să existe o colaborare fructuoasă a guvernului cu APL și CALM. Doar așa se vor produce adevăratele reforme.

Ion Rabacu, primarul comunei Negurenii Vechi, Ungheni: Sunt la al doilea mandat și avem patru sate în comună. Toți vor servicii de calitate, dar nu totul depinde de APL. Legislația este învechită și noi nu putem să ne îndeplinim atribuțiile așa cum se cuvine. Toate grijile sunt pe umerii primarilor, chiar daca consiliile locale au putere legislativă. Cea mai mare problemă este că oamenii nu au încredere în viitor și nici nu vor să se implice în soluționarea problemelor. Nu avem polițist de sector, în ultimul an trei s-au angajat, dar nu au rămas pentru mult timp.  Sperăm în 2018 să aibă loc descentralizarea tuturor finanțelor, iar la nivel local să avem o putere reală, să putem soluționa problemele existente. La CALM găsim motivația de a necontinua activitatea.

Gheorghe Vacarciuc, primarul comunei Javgur, Cimișlia: Sunt primar la al cincilea mandat și cea mai mare problemă a anului 2017 a fost faptul că mai mulți specialiști calificați, cu experiență în domeniu au plecat peste hotare. Anul acesta am reușit să îmbunătățim condițiile de educație în cele două instituții preșcolare din comuna noastră. APC ar trebui să se axeze pe descentralizarea administrativă, dar și financiară. Să dea împuterniciri consiliilor locale să decidă cum ar trebuie alcătuite statele de personal, dar și limitele de cheltuieli, așa cum prevede Carta Europeană, dar și Legea Finanțelor Publice Locale. Datorită CALM, noi participăm frecvent la seminare de instruire, discutăm diferite probleme ce apar în exercitarea mandatului. Aici aflăm calea optimă de soluționare a problemelor.

Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare