În perioada 25-27 octombrie 2022, la Strasbourg, Franța, Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei își desfășoară cea de-a 43-a sesiune.

Printre subiectele ce se regăsesc pe ordinea de zi a evenimentului sunt: alegerea Secretarului General al Congresului,   viitorul Consiliului Europei și rolul Congresului în consolidarea acestei organizații internaționale, discursurile  de ură și știrile false, impactul crizelor asupra condițiilor de muncă ale aleșilor locali și regionali, orașe și regiuni inteligente – perspective pentru o abordare a guvernanței bazate pe drepturile omului etc. De asemenea, au fost prezentate Rapoarte ale observatorilor despre alegerile locale parțiale din Belgrad și alte câteva municipalități din Serbia (3 aprilie 2022),  monitorizarea Cartei europene a autonomiei locale în Danemarca și Republica Cehă a cărui Co –raportor este directorul executiv al CALM Viorel FURDUI.

 

De asemenea, au avut loc dezbateri cu următoarele tematici: revizuirea Cartei urbane europene; manifestul pentru o nouă urbanitate în contextul situațiilor de criză actuală; finanțele regionale ca răspuns la crize; drepturile omului și mediul înconjurător etc.

Totodată, participanții la lucrările Congresului au atras o atenție sporită asupra războiului din Ucraina și au fost audiate declarații ale Ministrului Dezvoltării Comunităţilor şi Teritoriilor din Ucraina, Oleksiy CHERNYSHOV și președintele Asociației Orașelor din Ucraina, primarul Kievului, Vitali KLITSCHKO. Un alt subiect în atenția membrilor Congresului Autorităților Locale și Regionale al CoE a vizat primirea femeilor și copiilor refugiați din Ucraina în țările-membre ale Consiliului Europei.  

La această sesiune, Republica Moldova este reprezentată de către:  Viorel Furdui, Director Executiv CALM; Ion Ceban, președintele delegației R. Moldova la CALRE; vicepreședinte al  CALM; primarul mun. Chișinău;  Maria Galiț, vicepreședinte al delegației R. Moldova la CALRE,   vicepreședinte al CALM;  primară a comunei Sărata Veche; Alexandru Tarnavschi, vicepreședintele Adunării Populare a Găgăuziei.

 

Imprimare