În cadrul vizitei de monitorizare pe care a efectut-o în Republica Moldova, miercuri, 13 iunie, curent, delegația Congresului Autorităților Locale și Regionale din cadrul Consiliului Europei (CoE) a avut o întrevedere cu Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM).

Scopul vizitei a fost evaluarea stării democrației locale în Republica Moldova.

Membrii delegației CoE s-au interesat și de alegerile locale care au avut loc recent în capitală, dar și în alte câteva localități ale republicii, menționând că rezultatele scrutinului din Chișinău au fost o surpriză și pentru ei.

Tergiversarea procesului de investire a primarului ales în Chișinău a fost un alt subiect abordat, în condițiile în care în localitățile rurale acest proces durează 1-2 zile.

Una dintre constatările celor prezenți a fost că nu se ține cont de recomandările Congresului Autorităților Locale și Regionale al CoE. Mai mult decât atât, există restanțe la fiecare capitol din Foaia de Parcurs. Recomandările CoE sunt necunoscute de către unele autorități ale statului, dar și de către sistemul judiciar.

Potrivit președintelui CALM Tatiana Badan, sunt de apreciat câteva inițiative ale Guvernului de a se întruni cu reprezentanții APL, s-a decis stoparea lichidării Comisiei Paritare și refacerea acesteia.  „Constatăm o anumită deschidere pentru dialog din partea unor ministere, percepția generală însă este că deocamdată totul rămâne la nivel declarativ.

Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a menționat că adesea se confundă transparența cu consultarea, iar faptul că un act sau altul este publicat pe site-urile specializate este considerat a fi suficient pentru un proces transparent de luare a deciziilor. „În unele chestiuni CALM este consultat, în altele, importante nu. Are loc o consultare selectivă, fără un caracter sistematic și permanent.

Primarul de Cimișlia Gheorghe Răileanu a fost de părere că noi trăim în două lumi paralele: pe de o parte Congresul Autorităților Locale și Regionale al CoE și APL din Republica Moldova – profesioniști care au fost școlarizați la Strasbourg, pe de altă parte sunt unii reprezentanți ai APC și ai organelor de control care nu cunosc ce înseamnă autonomie locală.

Potrivit fostului primar de Chișinău Dorin Chirtoacă, suspendarea din funcție a aleșilor locali rămâne a fi lovitura față de care nu există nicio apărare. „Avem sute de dosare penale deschise pe numele primarilor fără finalitate.

Lipsa juriștilor în cadrul majorității primăriilor, salarizarea precară din domeniu, dar și faptul că doar în Primăria Chișinău există direcție de audit au fost, de asemenea, teme de discuție în cadrul întrunirii.

Potrivit raportorilor CoE, raportul de monitorizare „Situația democrației locale și gradul de implementare a documentelor de politici în domeniul descentralizării, elaborat de CALM și IDIS „Viitorul  va constitui o sursă de informare obiectivă la formarea concluziilor privind monitorizarea democrației locale din Republica Moldova.

Reprezentanții CoE s-au interesat dacă se fac presiuni asupra CALM și dacă sunt primari care, fiind supuși unor presiuni au părăsit Congresul Autorităților Locale din Moldova.

Membrii CALM au menționat că nu s-a reușit acest lucru, excepție fiind cazul primarului de Orhei. Totuși, prin intermediul consilierilor locali se fac anumite presiuni pentru a boicota CALM, s-au făcut și unele încercări de a defăima conducerea CALM, dar Congresul Autorităților Locale din Moldova rămâne o forță unitară. Reprezentanții Republicii Moldova au subliniat că rolul delegației CoE este extrem de important pentru țara noastră, iar autoritățile centrale ale statului țin cont de ceea ce se spune la Strasbourg. Totodată, s-a solicitat raportorilor ca în procesele penale ale aleșilor locali din RM să fie prezenți la ședințe și reprezentanți ai CoE.

Raportorii CoE au îndemnat primarii să rămână uniți în cadrul CALM, deoarece doar așa vocea lor va fi puternică și au pledat pentru instituirea unui program de școlarizare a persoanelor care vin în APL, dar și pentru continuarea procesului de descentralizare, care va reduce controlul asupra APL.

Departamentul de Comunicare al CALM





















Imprimare