Promovarea în pripă, fără o abordare constructivă și evaluarea tuturor riscurilor, reforma administrativ-teritorială riscă să devină un nou fiasco al autorităților în ceea ce privește implementarea reformelor. Este opinia reprezentanților CALM, făcută în cadrul emisiunii radiofonice de la postul ”Vocea Basarabiei”. Invitații au subliniat că deciziile unilaterale la această etapă și graba ar putea face mai mult rău decât bine. CALM propune consultări ample și expertizarea tuturor propunerilor, cu prezentarea impactului fiecăreia dintre acestea. 

Astfel, Viorel Furdui, director executiv CALM, a remarcat: ”În primul rând, cu siguranță, una din concluziile care trebuie să se ia în considerație ar fi că orice decizie în privința unei astfel de reforme complicate trebuie să fie foarte bine pregătită, consultată cu toți actorii implicați. Trebuie să terminăm cu aceste abordări în grabă, prin care se impun scheme și modele preluate, de multe ori incompatibile cu realitățile din Republica Moldova. Trebuie să începem să discutăm, să ne gândim cum să facem o astfel de reformă încât cetățenii de la sate, în urma implementării acesteia, să aibă de câștigat, beneficiind de servicii mai bune. Dar trebuie să discutăm serios, cu argumente, cu calcule, cu luarea în considerație a situației actuale din țara noastră. Ni se inoculează exemplul Danemarcei,  dar se omite faptul că în această țară reforma administrativ-teritorială s-a efectuat etapizat. Autoritățile au rezolvat întâi și-ntâi problemele de infrastructură după care au purces la reforma administrativ-teritorială.   În context, colegii din Georgia, Letonia ne avertizează – nu vă grăbiți, reieșiți din  contextul vostru social-economic, nu copiați în mod unilateral!”

La rândul său, Alexandru Osadci, expert CALM, a menționat: ”Reforma administrativ-teritorială nu este posibilă în Moldova înainte de următoarele alegeri locale, adică înainte de anul 2019. Sau, în cel mai bun caz, după anul 2018, care este unul critic pentru întreg sistemul de administrație publică din Moldova, atunci când toate reformele și rezultatele resimțite vor fi evaluate de către alegători. A boicota schimbarea pe segmentul administrației publice locale, a refuza adoptarea unor decizii care ar fortifica baza fiscală a APL, este egală cu o sentință la moarte pentru politicienii care tergiversează și stopează legi importante pentru viitorul APL. Acestea se află deja pe marginea prăpastiei, riscând să falimenteze din cauza lipsei de consecvență în implementarea reformei finanțelor publice locale. Satele și orașele s-au pomenit lângă covata spartă, pentru că, în lipsa unor instrumente fiscale, legea este ineficientă. În plus, facilitățile fiscale generoase oferite de guvernarea centrală la capitolul taxe și impozite locale, cifra impresionantă a inflației asociate cu scăderea cursului de schimb al leului moldovenesc, afectează bugetele locale și așa sărăcite”.

În aceeași ordine de idei, Alexandru Morcov, expert CALM, a subliniat: ”Trebuie mai întâi să înțelegem unde ne aflăm și atunci o să înțelegem perfect unde mergem. Noi am pierdut foarte mult timp, am distrus foarte multe lucruri fără a propune ceva în schimb. Sunt foarte multe cazuri în care s-a investit în ceva care se distruge. De exemplu, construim un drum pe care îl distrugem peste o lună pentru reațeaua de apeduct. E nevoie de o evaluare serioasă a ceea ce avem azi.  Se simte senzația că APC se comportă ca un părinte cu APL, dar acest copil e deja mare. Solicităm să nu ne grăbim cu reforma administrativ-teritorială, căci riscăm să construim ceva ce peste un timp o să demolăm!”. 

Emisiunea Vocea Administrației Publice Locale din 2 iulie 2016 

Imprimare