A început de la zero. Avea doar ambiția de a-și pune pe roate o afacere în satul său de baștină. Acum este convins că a ales calea corectă și își va dezvolta afacerea cu și mai multă pasiune. Este vorba despre Vitalie Iarmaliuc, tânăr antreprenor, care la ai săi 32 de ani a reușit să-și deschidă o afacere cu peleți în satul Mihăileni, raionul Râşcani, alături de familia sa.

DE LA MUNCĂ SEZONIERĂ PESTE HOTARE LA AFACERE PROPRIE LA BAȘTINĂ

Producerea peleţilor e ceea cu ce se ocupă acum Vitalie. La început a fost motivat și încurajat de un partener de afaceri care venise cu ideea. Acum fiecare locuitor al Mihăileniului știe cu ce se ocupă tânărul antreprenor, știe despre afacerea lui, deoarece anume rezultatele muncii sale le încălzește… cazanele și casele.

„Resursele energetice în Moldova sunt preponderent importate, aici există o piață cu potențial mare, iar peleții sunt un produs, care înlocuiesc gazul, cărbunele, care sunt de import, dar sunt și mai scumpe”, spune Vitalie Iarmaliuc.

Vitalie a muncit o vreme în SUA, dar, în cele din urmă, a revenit la baștină unde își realizează… Visul Moldovenesc.

SE BUCURĂ DE SUPORT

Tânărul antreprenor este unul dintre beneficiarii proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală” (MiDL), implementat cu succes la Mihăileni cu suportul financiar al Guvernului Elveției. Este un proiect inovativ pentru că pune accent pe economia circulară. În zilele noastre, oamenii nu mai strâng crengi și nu mai produc legendarul tizic. Paiele, biomasa sunt folosite acum pentru brichete, care sunt la mare căutare mai ales în localitățile rurale.

Astfel, propunându-și să-și dezvolte afacerea, a beneficiat, în cadrul proiectului, de posibilitatea de a intra în posesia unui mijloc de transport pentru colectarea materiei prime – paie, ciocleji, tulpini de floarea-soarelui și alte resturi vegetale. Acestea sunt prelucrate, iar produsul finit este combustibilul cu care se încălzesc locuitorii comunei în perioada rece a anului.

Materia primă care transformă în peleți

Peleţii produși de Vitalie încălzesc, în sezonul rece, mii de persoane – de la vârstnicii care economisesc din banii strânși pentru iarna, până la copiii din grădinițe și școli, care învață în spații încălzite în timpul rece. Unde mai pui că și oamenii din satele învecinate au pus ochii pe peleții produși de Vitalie Iarmaliuc. Așa că ușor, ușor afacerea se extinde.

O AFACERE CARE L-A FĂCUT SĂ RĂMÂNĂ ACASĂ

Vitalie recunoaște că a avut și momente de ezitare, când, la un moment, era gata să renunțe la afacerea sa. A știut însă să profite de oportunitățile oferite de proiectul PNUD „Migrație și dezvoltare locală”.

„M-am gândit să abandonez totul acum câțiva ani. Însă grantul obținut, dar și susținerea autorităților locale, m-au ajutat să progresez în mai multe privințe. Respectiv, am planuri să-mi extind afacerea”, spune Vitalie.

Utilaje mai performante, valorificarea resturilor vegetale, sporirea capacităților de producere și calitatea produsului – acestea sunt obiectivele la zi ale tânărului antreprenor.

Viața lui Vitalie a fost influențată decisiv de această afacere. În primul rând, afacerea l-a determinat să rămână în Mihăileni. Astfel strămutarea la oraș sau în altă țară, așa cum planificase, a fost ștearsă din agenda sa. Nu regretă deloc această întorsătură de situație pentru că acasă este cel mai bine.

COMUNITATEA, RECUNOSCĂTOARE

Implementarea proiectului lui Vitalie Iarmaliuc la Mihăileni a fost un succes și acest lucru îl spun și reprezentanții administrației locale.

„Vitalie este un tânăr activ, care face un lucru necesar pentru comunitate, ușurând lucrul oamenilor de a-și asigura gospodăriile cu agent termic, dar și să economisească. Își modernizează spațiile de producție, iar banii de care a beneficiat în proiect îi permit să-și extindă afacerea, să mărească volumul producției cu mai puține eforturi fizice”, spune Valerian Cecen, primarul satului Mihăileni.

Nicoleta ALBOT,
corespondentă comunitară, raionul Râșcani 

Imprimare