În cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), din 8 august curent, au fost aprobate un șir de măsuri, în vederea pregătirii către sezonul rece al anului și facilitarea accesului populației la resurse energetice. De asemenea, a fost creată linia anticorupție a Agenției ”Moldsilva” 022 211 311.

Potrivit deciziei CSE, pe perioada stării de urgență, se permite importul de rumeguș, deșeuri și resturi de lemn neaglomerate, care sunt utilizate ca materie primă la fabricarea biocompustibililor solizi. De asemenea, se acceptă prestarea serviciilor de transportare a lemnelor de foc, în baza actelor de proveniență, fără obligativitatea notificării și înregistrării prealabile, dar și a deținerii actelor permisive din domeniul transportului rutier.

Pentru a aduce mai multă transparență în procesul de eliberare a lemnului de foc către populație, Agenția „Moldsilva” va contabiliza masa lemnoasă recoltată de către entitățile silvice și se va asigura ca aceasta să fie comercializată exclusiv consumatorilor casnici și entităților de menire socială. Dispoziția CSE stabilește și limita de comercializare a lemnului de foc. Astfel, în luna septembrie,  persoanele fizice (per gospodărie casnică) vor putea procura un volum de până la 3 metri steri de masă lemnoasă, iar în decembrie – în funcție de stocurile disponibile. 

Totodată, se interzice transportarea lemnelor de foc pe timp de noapte, păstrarea masei lemnoase în locații ce nu fac parte din infrastructura întreprinderii silvice și comercializarea fără evidență contabilă.

De notat că Guvernul a subvenționat Agenția „Moldsilva” cu peste 64 milioane de lei, astfel încât prețurile vor rămâne la nivelul anului trecut: 550-875 de lei per metru ster pentru speciile tari (salcâm, stejar) și 350-475 de lei per metru ster pentru speciile moi. Pentru mai multe informații, cetățenii pot apela la linia anticorupție a Agenției ”Moldsilva” – 022 211 311.

Ministerul Mediului precizează că există suficient lemn pentru foc și îndeamnă cetățenii să respecte procedurile existente pentru a nu crea îngrijorării suplimentare.

Sursa:mediu.gov.md

Imprimare