Comuna Budești, satele Sadova și Sireți au investit în proiecte de cooperare pentru a oferi locuitorilor un viitor mai bun. Astfel, autoritățile publice locale din aceste comunități au reușit prin intermediul parteneriatului local și internațional să aducă apă în localitate, să promoveze economia rurală și chiar să ofere locuitorilor posibilitatea de a învăța de la poporul coreean. 

Timp de 62 de zile, 32 de locuitori ai comunei Budești au cunoscut tradițiile coreene și au fost instruiți să utilizeze eficient soluțiile IT. Experiența interculturală a avut loc în cadrul unei școli de vară care a avut drept instructori patru voluntari veniți din Coreea de Sud. Programul de studiu a inclus cunoștințe despre programul Microsoft Office, limbajul C de programare și limbajul HTML pentru crearea paginilor web. La final, participanții au susținut un test în urma căruia au o obținut diploma de confirmare a cunoștințelor. Totodată, comunitatea a beneficiat de o donație din partea voluntarilor coreeni și anume o cameră video, un laptop și un USB stick de un terabyte. 

Pentru a reuși în IT nu e nevoie de bani, ci de cunoștințe temeinice, iar rezultatele nu se vor lăsa mult așteptate. De aceea, prin intermediul acestui proiect, administrația publică locală a oferit posibilitatea tinerilor să cunoască și să-și aprofundeze cunoştinţele în domeniul IT pentru a avea o mai mare şansă de a se angaja în câmpul muncii. Dezvoltarea abilităţilor în domeniul IT e un imperativ al timpului şi implementarea acestui proiect dă posibilitate tinerilor de a merge în pas cu progresul tehnic”, consideră primarul comunei Budești, Nina Costiuc. Școala de vară a fost parte a proiectului „World friends”, implementat în parteneriat cu Centrul de Cultură și Limbă Coreeană „Se Jong”. Bugetul total al proiectului a constituit 62 mii lei. 

Aproape șase mii de locuitori din satul Sireți, raionul Strășeni au acces la apă potabilă mulțumită unui proiect transfrontalier implementat în colaborare cu comuna Tulucești din județul Galați. Proiectul urmărește dezvoltarea durabila a serviciilor de management al apei în cele două localități din România și Republica Moldova. Astfel, în satul Sireți a fost creată o rețea de apeduct de 35 km, instalate opt rezervoare și implementat un sistem de gestionare a apelor uzate. Actualmente, 30% din populația satului, adică aproape cinci sute de gospodării este conectată la apeduct. Tariful pentru un cub de apă este 19 lei. Serviciul este administrat de întreprinderea municipală Serviciul public de management al apei, iar costul total al proiectului pentru Republica Moldova constituie 1 milion 186 euro.

Cel mai dulce festival din țara noastră este desfășurat anual în satul Sadova, raionul Călărași. Astfel, la 15 iunie 2014, a avut loc în premieră, prima ediție a Festivalului căpșunii și a mierii. Festivalul a adunat 20 de agenți economici și peste 400 de vizitatori. Sadovenii au dat dovadă, nu numai ca sunt gospodari buni, reușind să crească și să exporte căpșune ecologice. Participanții s-au ales și cu premii pentru cea mai mare căpșună, cea mai delicioasă băutură din căpșune, cea mai frumoasă amenajare sau cea mai originală compoziție din miere și căpșune. Doar în ultimii doi ani jumătate, în satul Sadova s-au plantat aproximativ 20 ha de căpşuni. 

„Prin intermediul acestui festival am încercat să susținem economia rurală la nivel de comunitate și să promovăm cultura consumului de miere și a căpșunii în rândul consumatorilor”, a declarat Ecaterina Dodon, fostul primar al satului Sadova. Pentru organizarea acestui festivalul au fost cheltuiți aproape 20 mii lei.

Localitățile Sadova, Sireți și Budești fac parte din cele 30 de localități din Republica Moldova selectate pentru a fi vizitate. 

Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova a fost lansat în anul 2005 de către Consiliul Europei în cooperare cu Guvernul Republicii Moldova, asociaţiile de primari, proiectul USAID „Reforma Autorităţilor Publice Locale” și implementat de către IDIS “Viitorul”, având scopul de a identifica, valorifica și disemina bunele practici printre autorităţile publice locale din Republica Moldova, contribuind astfel la eficientizarea guvernării locale.

Pentru mai multe detalii, contactați coordonatorul programului, Ana – Maria Veveriţa la numărul de telefon 0 22 221844 sau ana.veverita@viitorul.org.

Imprimare