Acest articol a fost publicat pe site-ul http://www.euractiv.com și este parte a raportului Cooperare descentralizată – care va fi viitorul politicii de dezvoltare locală  a UE după 2020? 

Cooperarea descentralizată a reprezentat un pilon în dezvoltarea internațională în ultimii 10 ani, dar părțile interesate sunt îngrijorate de faptul că noul buget pe termen lung al UE ar putea afecta rolul autorităților locale în acest domeniu.

Dificultățile în dobândirea unui certificat de naștere conduc adesea la impedimente în obținerea unui  pașaport, înscrierea la școală, deschiderea unui cont bancar sau chiar obținerea unui certificat de căsătorie. Aceasta a fost o problemă timp de mai mulți ani în Dogbo, în Benin, dar a fost soluționată datorită unui parteneriat cu orașul belgian Roeselare.

Cooperarea descentralizată permite orașelor și regiunilor europene să lucreze cot la cot cu parteneri din Europa și din întreaga lume pentru a stabili parteneriate pentru proiecte de cooperare și dezvoltare.

PLATFORMA este o organizație care reunește autoritățile locale și părțile interesate care activează în domeniu, iar în ultimii ani a sprijinit cooperarea descentralizată.

Nicio țară nu se poate dezvolta fără a ține cont de autoritățile locale, a subliniat Vincent Codjo Acakpo, primarul Dogbo și câștigătorul PLATFORMAwards 2018, în cadrul unei întâlniri în cadrul celebrării celei de-a 10-a aniversări a PLATFORMA la Bruxelles. 

Cooperarea descentralizată, a subliniat Acakpo, apropie nordul și sudul, le permite să învețe unul de la celălalt și să facă schimb de bune practici.

Dincolo de dezvoltarea celor două orașe, cooperarea a condus la stabilirea unei relații strânse, a unui schimb de practici, dar și de culturi și valorilor. Depășim vechiul sistem de impunere, a susținut Acakpo.

În altă parte a globului, Rob Metz este primarul de Soest din Olanda, un oraș care are o experiență de  cooperare descentralizată de peste treizeci de ani.

Această experiența vine din munca cot la cot cu un oraș geamăn din Germania, misiunea fiind de a  întreprinde vizite în unul din orașele din Irak, acolo de unde provin refugiații care acum locuiesc în localitatea sa.

Ei consideră important ca primarul lor să meargă acolo ca să înțeleagă prin ce experiențe au trecut și de ce sunt astăzi aici, a explicat Metz. Acum pot spune localnicilor că atunci când oamenii fug din țările lor întotdeauna au un motiv pentru a lua această decizie.  Acest lucru mă ajută să-mi fac meseria , a subliniat primarul.

Ca și Vincent Codjo Acakpo, Metz consideră că cooperarea descentralizată unește comunitățile și permite schimbul de experiențe în ambele direcții deoarece autoritățile locale se cunosc mai bine, iar de cooperare beneficiază ambele părți.

PLATFORMA nu este doar o instituție, este ceea ce ne unește, a spus el.

Beneficiul cooperării între localități

Oamenii tind să prezinte problemele lor autorităților locale, deoarece acestea sunt cele mai apropiate instituții publice. Cu toate acestea, chiar dacă puterile locale ar putea avea soluții, adesea nu au resurse, a spus primarul Dogbo.

Guvernele naționale au resurse, dar în cele mai multe cazuri nu cunosc problemele reale ale oamenilor din teritoriu, a avertizat el.

Această logică este aplicabilă și în cazul dezvoltării internaționale și aici cooperarea descentralizată poate face diferența.

În cazul în care guvernele naționale nu reușesc, autoritățile locale pot reuși, a subliniat Linda McAvan, membră a Parlamentului European.

 

De aceea, a spus McAvan, Comisia pentru dezvoltare din Parlament sprijină ferm intensificarea cooperării descentralizate prin consolidarea rolului guvernelor locale și regionale în domeniu.

Cooperarea descentralizată, a subliniat Metz, poate contribui la atingerea obiectivelor naționale și internaționale, promovând în același timp cooperarea locală.

Obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU (SDG) sunt deosebit de importante pentru cooperarea descentralizată.

SDG înseamnă că toți cetățenii își asumă responsabilitatea și prioritățile pentru viitor, a subliniat Tamar Taliashvili, vicepreședinte al Asociației Naționale a Autorităților Locale din Georgia.

Dacă vorbim despre SDG, aceste obiective sunt foarte aproape de ceea ce fac guvernele locale în fiecare zi, a insistat Taliashvili.

Miza este viitorul cooperării descentralizate 

Anul viitor, cetățenii europeni vor merge la urne, Marea Britanie va părăsi UE, o nouă Comisie, un nou Parlament va prelua mandatul și va fi proiectată o nouă generație de programe de dezvoltare.

Mai mult, în lunile următoare, Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul vor trebui să negocieze următorul buget pe termen lung al UE, care va oferi fonduri pentru următorii 7 ani.

Propunerea prezentată de comisarul pentru buget Günther Oettinger a fost criticată de Parlament și de Comitetul European al Regiunilor tocmai pentru că lipsește localizarea, în special în ceea ce privește cooperarea și dezvoltarea internațională.

Trebuie să ne asigurăm că textul legal include prevederi care să permită guvernelor locale să poată avea cheltuieli, a spus McAvan.

Vestea bună, a subliniat deputatul european, este că datorită unor organizații precum PLATFORMA, autoritățile locale se implică din ce în ce mai mult în procesul de luare a deciziilor.

Cu toate acestea, McAvan a cerut, de asemenea, autorităților locale să facă lobby guvernelor lor naționale, deoarece acestea au cheia pentru un buget mai puternic.

Toate astea se întâmplă acum și se întâmplă repede, a avertizat ea.

Trebuie să rămânem vigilenți, astfel încât abordarea teritorială să nu dispară din cooperare, a subliniat Acakpo.

În ciuda criticilor, Carla Montesi, directorul Direcției Generale de Cooperare și Dezvoltare Internațională a Comisiei Europene a vorbit despre necesitatea includerii cooperării centralizate în centrul acțiunilor externe executive ale UE.

Acest lucru necesită un dialog politic important și dificil, dar uneori rezultatele sunt foarte importante, a spus ea.

În procesele de pace, cum ar fi cele în curs de desfășurare în Republica Centrafricană sau Nigeria, autoritățile locale au avut un rol esențial în aducerea guvernului național la masa de negocieri, a explicat Montesi.

Comisia, a declarat Montesi, încearcă să accelereze descentralizarea în toate proiectele de cooperare cu țările terțe.

În ultimii zece ani, a declarat Frédéric Vallier, secretarul general al Consiliului Municipalităților și Regiunilor europene, am aflat că politicile publice nu pot fi realizate fără participarea autorităților locale și regionale.

Unul dintre obiectivele noastre este de a menține influența locală și regională în strategia de cooperare și dezvoltare a UE și pentru a ne asigura că cooperarea descentralizată rămâne un pilon al acțiunii externe europene.

Ne confruntăm cu o creștere a populismului, dar orașele sunt locuri de rezistență, a susținut Giulia Maci, coordonatorul grupului Think Tank. Orașele și guvernele locale au un rol important în a face Europa mai puternică, a subliniat ea.

 

Imprimare