Circa 200 de contabili, specialiști în domeniul perceperii fiscale, ingineri cadastrali, primari și alți angajați din cadrul APL s-au întrunit marți, 26 decembrie, la Chișinău, în cadrul ședinței generale a Rețelei Contabililor și altor angajați din APL, pentru a-și exprima dezacordul față de decizia puterii centrale de a majora salariile doar unor categorii de angajați din APL (primari, viceprimari și secretari ai consiliilor locale). La evenimentul organizat de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) au participat ministrul Finanțelor Petru Rotaru, deputata Ersilia Qatrawi, consiliera prim-ministrului în domeniul administrației publice Diana Chiriac, secretarul de stat al Ministerului Finanțelor Vladimir Arachelov etc.

Potrivit contabililor, prin această inițiativă s-a creat o situație de nedreptate, tensiune profundă, discriminare și umilință în administrația publică locală. Astăzi, angajații din APL care au rămas cu aceleași salarii derizorii, sunt remunerați la nivelul apropiat de categoriile de angajați necalificați, deși majoritatea dintre ei au studii superioare, un volum de muncă și responsabilitate incomparabile. Unii contabili deja au scris cerere de demisie, iar dacă nu se iau măsuri pentru a elimina această discriminare, vor pleca și mai mulți funcționari din administrația publică locală.

Primarii prezenți la eveniment și-au susținut colegii și le-au spus reprezentanților puterii centrale că de creșterea remunerației trebuie să beneficieze toți funcționarii din primării.

Ministrul Finanțelor Petru Rotaru a subliniat faptul că autoritățile centrale sunt deschise pentru a identifica soluțiile necesare și pe parcursul lunii ianuarie se intenționează să se intervină în cadrul legal, astfel încât și celorlalți funcționari din APL să le fie sporită remunerația. Totodată, Ministrul a îndemnat reprezentanții APL să crească și capacitatea financiară a primăriilor.

În cadrul evenimentului au fost propuse mai multe soluții pentru a depăși această situație de criză. În acest sens a fost creat un grup de lucru care se va întruni în ședințe prezidate de Ministrul Finanțelor.  De asemenea, părțile  s-au angajat să identifice și să adopte soluții în cel mai scurt timp,  astfel ca în noul an, contabilii și alți angajați din APL să beneficieze de creșterea remunerației alături de ceilalți colegi.

Imprimare