Perioada de amenajare şi salubrizare a localităţilor din raionul Cimişlia, anunţată de către autorităţile publice locale de nivelul doi de la 25 martie până la 25 mai 2014, a găsit o largă susţinere în rândul populaţiei din comuna Gradişte, care s-a încadrat activ în concursul organizat cu această ocazie.

„Una din primele noastre acţiuni organizate chiar la startul perioadei de amenajare, înverzire şi salubrizare a localităţilor din raionul Cimişlia, povesteşte Gheorghe Durlescu, primarul comunei Gradişte, a constituit antrenarea tractoarelor proprii cu remorci ale consătenilor noştri la evacuarea deşeurilor menajere”. În acest scop, posesorii de tehnică au fost invitaţi la discuţii speciale cu angajaţii primăriei şi consilierii locali, unde li s-a propus să acorde populaţiei servicii gratuite de transportare a gunoiului, autorităţile publice locale angajându-se să pună la dispoziţia mecanizatorilor tichete de combustibil.

Concomitent cu aceasta, s-a început lucrul de lămurire în mijlocul sătenilor, explicându-li-se necesitatea de a face curăţenie în propriile ogrăzi, de a aduce în ordine terenurile din preajma caselor şi a aduna într-un anumit loc deşeurile menajere, pentru a putea fi mai uşor încărcate şi transportate la gunoiştea centralizată a localităţii.

Eforturile depuse de către toate persoanele interesate s-au încununat de succes. Pe parcursul a mai puţin de o lună de zile, adică până la sfintele sărbători de Paşte, comuna Gradişte, în linii mari, a fost curăţată, amenajată. „Au mai rămas doar câteva locuri, spune Gheorghe Durlescu, din preajma râuleţului care trece prin apropierea satului, dar şi acolo, în scurt timp, vom face ordine”.

Următorul obiectiv a fost parcul

La intrarea centrală în localitate, în partea stângă, se întinde un parc public în care cresc diferite specii de copaci. Acum câţiva ani, el se afla într-o stare jalnică. Situaţia s-a schimbat spre bine de când în fruntea administraţiei publice locale a fost ales actualul primar. În fiecare primăvară, începând cu 2011, în scuar se întreprind diferite măsuri în vederea aducerii lui în ordine.

Nu a fost o excepţie nici această primăvară. La insistenţa lui Gheorghe Durlescu, elevii Gimnaziului din localitate au organizat, în mai multe zile, lucrări de completare a locurilor goale cu noi specii de arbori, au strâns iarba uscată şi alte resturi vegetale, au afânat solul la tulpinile copacilor etc.

„Când parcul a fost adus în ordinea cuvenită, ne-a relatat primarul comunei Gradişte, am mobilizat toţi angajaţii instituţiei noastre la văruit copacii. Mă bucur că subalternii m-au ascultat şi au răspuns pozitiv la apelul meu”. Astăzi îţi produce o deosebită plăcere să te plimbi pe acest sector împădurit.

Nu au uitat nici de cimitirul din centrul satului

Gheorghe Durlescu are un dicton preferat: „Dacă vrei să-ţi faci o impresie generală despre aspectul localităţii, vizitează-i cimitirul”. Conducându-se de el, chiar din primul an de activitate în calitate de primar şi-a propus să facă tot posibilul pentru ca locul odihnei de veci al grădiştenilor să arate cât mai frumos.

Şi acest lucru i-a reuşit. Conform aprecierilor ministrului Mediului din Republica Moldova, Gheorghe Şalaru, cimitirul din comuna Gradişte este unul dintre cele mai îngrijite pe întregul teritoriu al ţării. Într-o anumită măsură, aceasta se datorează şi faptului că la intrarea în cimitir, nu demult, a fost sfințită o Troiţă, iar aproape în centrul lui, recent, a fost înălţat un monument în cinstea a trei ostaşi români căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial.

După cum ne-a informat primarul, localnicii ţin minte că aici au fost înmormântaţi trei ostaşi ai Armatei Române, pe care satul i-a botezat „Cei trei eroi”, pentru faptele de vitejie săvârşite în luptele cu Armata Roşie. Lumea a avut grijă întotdeauna de cele trei morminte, iar în primăvara curentă aici a apărut şi un monument, graţie contribuţiei substanţiale a unui băştinaş – Gheorghe Şalaru, pomenit mai sus. Dezvelirea oficială a monumentului este prevăzută de Ispas, sărbătoarea Înălţării la Ceruri a lui Isus Hristos, şi Ziua Eroilor în România.

„Cel mai mare lucru de care mă bucur nespus de mult, spune cu mândrie în glas primarul comunei Gradişte din raionul Cimişlia, Gheorghe Durlescu, este faptul că am reuşit să-mi conving consătenii ca după pomenirea morţilor, la Paştele Blajinilor, cimitirul să rămână la fel de curat ca şi mai înainte”.

O grijă deosebită pentru sfântul lăcaş

Obiectivul cel mai important al localităţii este, fără îndoială, Biserica ortodoxă „Sfântul Gheorghe”, faţă de care se manifestă o grijă deosebită. Pe lângă faptul că s-au efectuat diferite lucrări de reparaţie a sfântului lăcaş, aici, numai în ultima vreme, s-a amenajat teritoriul, plantându-se variate flori, s-a ridicat o Troiţă, s-a înfrumuseţat intrarea în curte. Iar recent a fost construită o trapeză, unde vor fi servite mesele în sănătatea celor vii şi întru pomenirea celor decedaţi.

Cu ocazia dării în folosinţă a trapezei, administraţia publică locală a distins cu diplome de recunoştinţă persoanele care au contribuit cel mai mult la această lucrare. Printre cei menţionaţi de către primarul Gheorghe Durlescu s-au numărat localnici Gheorghe Coadă, Vasile Baidu, Dumitru Palamaru, dar şi preotul Vasile Bazatin, parohul Bisericii ortodoxe „Sfântul Gheorghe” din comuna Gradişte, ministrul Mediului din Republica Moldova, Gheorghe Şalaru.

Imprimare