Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică a declarat că Republica Moldova revine la starea de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul țării în perioada 30 noiembrie 2020-15 ianuarie 2021, ca urmare a Codului Roșu de COVID-19 la nivel național.

Decizia a fost luată la data de 27 noiembrie 2020, în cadrul unei noi ședințe a CNESP, condusă de premierul Ion Chicu, transmite Știri.md.

„Am ajuns la un număr mare de cazuri zilnice și această evoluție este îngrijorătoare. Din păcate, în lume, în regiune, dar și la noi continuă răspândirea acestei epidemii. De aceea, ne propunem să venim cu un set de măsuri restrictive, coordonate cu specialiștii din domeniu, care vor contribui la stăvilirea răspândirii pandemiei”, a spus premierul.

Astfel, în scopul prevenirii răspândirii infecției COVID-19, CNESP a decis interzicerea activității cluburilor de noapte (discoteci, karaoke, disco-baruri), începând cu data de 28 noiembrie 2020.

Totodată, din 30 noiembrie, restaurantele, barurile și cafenelele vor putea activa până la orele 22:00, iar unităților de alimentație publică le va fi interzisă activitatea în intervalul 22:00-07:00.

Mai mult, în perioada stării de urgență în sănătate publică, se va interzice organizarea și desfășurarea conferințelor științifice, competițiilor sportive, olimpiadelor cu prezența fizică a persoanelor. De asemenea, nu se va permite prezența spectatorilor în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte sau caselor de cultură.

În același timp, instituțiile publice și cele private vor stabili un regim special de muncă, fiind atras la serviciu doar personalul strict necesar pentru a asigura funcționalitatea întreprinderilor. Pentru personalul, activitatea căruia nu necesită prezența obligatorie la locul de muncă, va trebui să fie asigurată munca la distanţă.

Comisia mai anunță că orarul de călătorie al transportul public, inclusiv numărul de unități de transport va fi ajustat după necesitate în orele de vârf. Conducătorii auto, taxatorii și pasagerii vor fi obligați să poarte măști de protecție pe parcursul călătoriei.

Totuși, se va admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic și evenimentelor festive, dar cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, fiind respectate măsurile de sănătate publică și întocmite obligatoriu listele de evidență epidemiologică a evenimentului.

Știri.md menționăm că, actualmente, în R. Moldova au fost înregistrate în total 102.894 de cazuri de COVID-19.

Potrivit datelor oficiale, până în prezent, în Republica Moldova au fost înregistrate deja 2.229 decese din cauza COVID-19.

Imprimare