în prezent Expert-Grup implementează un proiect privind promovare Obligațiunilor municipale, ca instrument de diversificare a surselor financiare pentru APL pentru finanțarea investițiilor capitale:

https://www.expert-grup.org/ro/activitate/proiecte/item/2007-obligatiunile-guvernamentale-locale&category=6

Scopul proiectului este de a spori capacitatea Autorităților Publice Locale (APL) de a obține fonduri pentru proiecte de infrastructură locală prin emiterea obligațiunilor guvernamentale locale și a le oferi suport APL-urilor pentru a gestiona aceste resurse într-un mod transparent, incluziv și eficient, pentru a contribui creștere a autonomiei financiare locale și la dezvoltarea regională.

În acest context, în adresa CALM a parvenit o solicitare de aviz din partea Expert-Grup privind proiectul de lege pentru modificarea art.20 din Codul fiscal nr.1163/1997.

În nota informativă a proiectului se menționează că o alternativă viabilă atragerii capitalului investițional ar fi valorile mobiliare emise de APL (așa zisele obligațiuni municipale), dar o serie de constrângeri de ordin fiscal reduc din perspectivele utilizării acestui instrument.

Proiectul prevede că la art.20 din Codul fiscal nr.1163/1997 să fie introdus alineatul „z20) dobânzile aferente valorilor mobiliare emise de autoritățile publice locale.”.

În acest context, CALM solicită tuturor membrilor săi si reprezentanților APL să expedieze propuneri, recomandări sau obiecții în privința proiectului în cauză la adresa de email info@calm.md

Imprimare

Fișiere