Congresul Autorităților  Locale din Moldova (CALM) în parteneriat cu Proiectul MĂ IMPLIC organizează o serie de evenimente on-line cu participarea membrilor APL în vederea dezvoltării unei e-platforme de instruiri și servicii pentru APL și operatorii de servicii de gospodărie comunală.

Evenimentele au ca obiectiv identificarea necesităților reprezentanților APL și aplicarea instrumentelor on-line pentru a facilita activitatea acestora.

Participanți la seminare (primari, secretari ai Consiliilor locale, reprezentanți ai operatorilor de servicii de gospodărie comunală) au scos în evidență necesitatea creării unei platforme care să nu creeze dificultăți în utilizare și să conțină mai multe servicii de suport: cursuri de instruiri, seminare on-line pentru angajații primăriilor, certificate în format electronic, modele de estimare a veniturilor, concepte de proiecte, registre electronice fiscale și cadastrale, noutăți legislative, rubrica consultă specialistul etc.

De asemenea, experiența unor asemenea platforme existente în Ucraina, dar și în cadrul NALAS- asociația autorităților locale din Sud-Estul Europei a fost studiată de experții CALM și ai  Proiectului MĂ IMPLIC, astfel încât conceptul să fie cât mai apropiat de necesitățile beneficiarilor și să devină un promotor al îmbunătățirii serviciilor în cadrul APL, prin intermediul CALM.

Congresul Autorităților Locale din Moldova și Proiectul MĂ IMPLIC au semnat un acord de cooperare la sfârșitul lunii septembrie, curent. Părțile au ca obiectiv dezvoltarea organizațională a CALM; consolidarea capacităților CALM de a oferi expertiză, instruiri, asistență tehnică, consiliere și alte tipuri de servicii ce vin în ajutorul APL; activități de promovare și dialog politic cu accent pe domeniul serviciilor comunale, dar și instituirea unei e-platforme de asistență și expertiză pentru APL și operatorii de servicii de gospodărie comunală.

Proiectul privind implicarea civică în guvernanța locală „Mă IMPLIC” (2019-2023), implementat de Skat Consulting Ltd. este sprijinit financiar de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și are ca obiectiv sporirea accesului populației din mediul rural din Republica Moldova la servicii publice.

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare