În perioada 14-15 noiembrie, experții CALM Irina Luncașu și Viorel Gârbu, alături de reprezentanți ai Rețelei de Asociații de Autorități Locale din sud-estul Europei – NALAS au participat la o conferință ce s-a desfășurat în Skopje, Macedonia. Tema abordată a fost definitivarea „Observatorului regional al descentralizării în sud-estul Europei. Inițiativa a fost lansată în 2017 și are drept obiectiv crearea unui instrument de monitorizare a procesului de descentralizare în țările din sud-estul Europei.

S-a constatat că descentralizarea nu este un deziderat al guvernelor centrale din sud-estul Europei, se atestă chiar o tendință de centralizare, participanții la întrunire fiind de părere că un asemenea instrument de monitorizare a procesului de descentralizare ar putea contribui la negocierile cu autoritățile centrale în vederea obținerii rezultatelor în domeniul descentralizării administrației publice.

Expertul Irina Luncașu a amintit că CALM militează de mai mulți ani pentru monitorizarea descentralizării în Republica Moldova, dar și la nivelul regiunilor comparabile cu statul nostru. „Ideea CALM a fost preluată de către alte țări din regiune, inclusiv de NALAS și de mai bine de un an s-a purces la elaborarea unui set de indicatori ce ar măsura progresele țărilor din sud-estul Europei în domeniul descentralizării. Acesta este al patrulea atelier de lucru și suntem la etapa în care măsurăm care este nivelul de autonomie locală în fiecare țară pentru a putea compara rezultatele Republicii Moldova cu cele înregistrate în celelalte 12 țări. Este vorba de domenii precum calitatea serviciilor, participarea, responsabilitatea și implicarea asociațiilor reprezentative ale autorităților locale în dialogul politic.

Comparativ cu Slovenia, Croația, România, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Albania și Muntenegru, la capitolul implicarea asociațiilor reprezentative (CALM) în dialogul politic și la capitolul participare și responsabilitate, CALM înregistrează rezultate medii.

Potrivit expertului CALM Viorel Gârbu, CALM efectuează un lucru enorm în vederea promovării intereselor APL. „Așa cum prevede și legislația Republicii Moldova, CALM trebuie consultat în cazul elaborării Legilor ce vizează activitatea APL. Totuși, de multe ori inițiativele legislative nu sunt transmise spre consultare, sau avizele CALM nu sunt luate în considerare în măsura așteptărilor noastre, iată de ce rezultatele nu sunt cele pe care ni le dorim. Totodată, consultările cu membrii CALM sunt foarte bune, experții CALM participă la ședințele interguvernamentale. Sperăm că autoritățile centrale vor conștientiza mai bine faptul că și autoritățile locale reprezintă statul, doar că la nivel local și trebuie de colaborat strâns pentru a obține rezultate palpabile.

Irina Luncașu a menționat că la capitolul autonomia locală și calitatea serviciilor suntem la coada clasamentului. „Este o situație reală pe care o bănuiam, dar cu acești indicatori putem demonstra Europei, dar și autorităților centrale din Republica Moldova care sunt carențele la capitolul descentralizare și implementarea acestui obiectiv. Ne convingem că încă mai este mult de lucru la acest capitol, inclusiv în ceea ce privește finanțele publice locale, deoarece descentralizarea financiară a fost apreciată cu cea mai mică notă.

Până în 2019, cu participarea experților internaționali urmează ca rezultatele să fie definitivate, după care acestea se vor regăsi într-un raport regional ce va fi publicat și transmis instituțiilor vizate, inclusiv celor din Republica Moldova.

Elaborarea „Observatorului regional al descentralizării în sud-estul Europei este posibilă datorită susținerii OSCE.

CALM este membru al NALAS – o rețea de asociații ale autorităților locale din Europa de sud – est. Rețeaua reunește 16 asociații care reprezintă aproximativ 9000 autorități locale , alese direct de către mai mult de 80 de milioane de cetățeni din această regiune. 

Serviciul de Comunicare al CALM



Imprimare