Primarul comunei Chetriș, raionul Fălești Zinaida Diaconu a plecat la cele veșnice în dimineața zilei de 6 iulie, curent. Avea 65 de ani și întreaga viață și-a dedicat-o oamenilor din comunitate, inițial în calitate de dascăl, apoi de primar.

Nu este domeniu în care să nu se fi implicat cu fapta, cu cuvântul, dar și cu inima. Anume din acest motiv, așa cum se întâmplă în cazul multor primari, inima i-a cedat mult prea devreme.

Zinaida Diaconu a susținut familiile cu venituri modeste, dar și alți oameni aflați în dificultate. A ajutat foarte multe persoane nevoiașe să-și găsească un loc de muncă, iar când vreun soț devenea agresor, femeia-primar lăsa totul și se arunca în mijlocul furtunii. „Îi spuneam să fie atentă pentru că într-o zi ar putea și ea să fie bătută, dar nu ne asculta, dădea buzna în gospodărie și, cu cuvântul, îl punea la punct pe agresor. Avea o mare autoritate și reușea să liniștească spiritele fără a fi nevoie de prezența polițistului”, ne povestește Elena Ivanov, secretarul Consiliului local din Chetriș.

La alegerile locale din 2019 a candidat pentru al doilea mandat, iar rezultatele din primii patru ani de activitate au motivat cetățenii din comunitate să-i acorde votul de încredere încă din primul tur. „A obținut majoritatea voturilor cetățenilor pentru că oamenii au respectat-o și pentru că așa primar nu am mai avut”, a afirmat secretarul Consiliului local.

Astăzi, datorită Zinaidei Diaconu, oamenii din Chetriș au servicii mai bune. Deoarece circa o treime din fântânile de mină erau secate, în comunitate a fost construit apeductul,   lucrările la sistemul de canalizare sunt pe ultima sută de metri, străzile din comună sunt iluminate, majoritatea drumurilor au fost pietruite sau asfaltate. Pentru o comună cu venituri modeste aceste realizări sunt importante și au devenit posibile datorită abnegației alesului local din Chetriș, Fălești.

Zinaida Diaconu a ars ca o lumânare punând grijile consătenilor în fața propriilor suferințe. Chiar dacă în ultimele săptămâni a fost nevoită să stea acasă din cauza unei fracturi la bazin, era implicată în toate activitățile primăriei și dorea să revină cât mai curând la serviciu…

Congresul Autorităților Locale din Moldova exprimă compasiune și sincere condoleanțe familiei, rudelor, consătenilor și colegilor! Drum lin, în sus spre Cer!

Imprimare