La 18 noiembrie, CALM a avut o întrevedere cu conducerea Ministerului Finanțelor. În cadrul evenimentului a fost abordat tot spectrul de probleme care s-a acumulat în cele 100 de zile de activitate a noii guvernări.

Deficiențele în comunicare și consultare, lipsa avansării pe domeniul descentralizării financiare în politica fiscală, necesitatea oferirii posibilității APL de a utiliza taxa pe drumuri ca și contribuție în cazul unor proiecte mai mari, distribuirea impozitului pe venitul persoanelor juridice și a celui funciar, impozitarea filialelor/activităților economice în teritoriu au fost unele dintre subiecte abordate de reprezentanții CALM.

Un subiect distinct a vizat salarizarea în domeniul administrației publice locale. În acest sens a fost prezentată inițiativa CALM de a permite APL o flexibilitate mai mare în gestionarea veniturilor proprii (fără a afecta bugetul de stat), obiectivul fiind de a menține/aduce specialiști în APL, până la revizuirea Legii 270 ce va avea loc în 2022.

Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a explicat că situația în APL la capitolul salarizării este foarte tensionată. „Am atras atenția asupra faptului că sistemul actual de salarizare este neconstituțional și contravine autonomiei locale. Dacă la moment Guvernul nu poate produce schimbările pe care le așteaptă funcționarii din APL în domeniul salarizării, atunci soluția temporară ar fi motivarea acestora din veniturile proprii ale primăriilor.”

Potrivit Ministerului Finanțelor, în perioada imediat următoare vor avea loc consultări ce vor viza modificarea Legii 270 privind sistemul unic de salarizare și se va ține cont ca principiile autonomiei locale, organizationale, funcționale și financiare să se regăsească în această lege și să ofere APL o mai mare libertate la acest capitol.

În altă ordine de idei, CALM a constatat că din cauza lipsei dialogului instituționalizat și permanent, în procesul de elaborare a planului de acțiuni al Guvernului și a politicii fiscale  au apărut mai multe inexactități, dar și o lipsă de înțelegere a unor probleme/aspecte importante, deși CALM a venit cu soluții pe mai multe domenii în vederea diminuării efectelor negative și a tensiunii din APL.

Reprezentanții Ministerului Finanțelor au explicat că nu s-a reușit stabilirea unui dialog permanent cu APL din cauza crizei pandemice, economice și, mai ales, celei energetice. Chiar și în aceste condiții, potrivit autorităților centrale, s-a decis alocarea APL celorlalte 50% din taxa pentru folosirea drumurilor (ceea ce constituie circa 410 milioane de lei). În afară de aceasta, începând cu anul 2022 va deveni funcțional Fondul de Dezvoltare Regională și Locală, în cadrul căruia vor fi prevăzute circa 400 milioane de lei pentru APL de nivelul I. De asemenea, va rămâne Fondul de dezvoltare rurală (din cadrul AIPA) cu destinație pentru infrastructura economică. Alte câte circa 200 milioane de lei vor fi prevăzute pentru proiecte regionale, dar și de apă/canalizare.

CALM a atras atenția că aceste inițiative sunt salutabile, însă nu vor contribui la  consolidarea autonomiei locale reale. „Ele oferă o mai mare posibilitate APL de a aplica la proiecte, dar nu creează premise pentru creșterea bazei fiscale locale și a volumului de resurse pe care APL ar putea să le folosească liber, în funcție de priorități.  Anume sub acest aspect, politica fiscală în varianta de proiect nu conține măsuri și instrumente ce ar permite consolidarea bazei fiscale locale”, a menționat directorul executiv al CALM.

Reprezentanții Ministerului Finanțelor au dat asigurări că în următoarele zile vor avea loc consultări privind salarizarea în APL, distribuirea impozitului pe venitul persoanelor juridice și cel al persoanelor fizice virat la locul de trai etc. În acest sens, la propunerea CALM s-a decis reactivarea grupului de lucru CALM-Ministerul Finanțelor.

Imprimare