Reuniți de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), zeci de primari din localitățile de centru și de sud ale țării au studiat experiența colegilor din zona de nord a țării în ceea ce privește regionalizarea serviciilor publice.

Astfel, pe data de 8 și 9 decembrie, edilii au vizitat două localități care au avansat considerabil în acest domeniu, devenind astfel platforme perfecte de studiu, Florești și Edineț. În prima zi, în incinta Consiliului raional Florești, primarii au putut afla detalii despre experiența APL în ceea ce privește dezvoltarea sistemului de MDS, în baza principiului regionalizării.  informații utile despre cum să creeze un sistem regional de MDS și, în special, despre experiența autorităților locale din raionul Florești în domeniul regionalizării serviciilor de MDS. Experiența raionului Florești este una cu atât mai valoroasă cu cât acesta este primul raion nordul țării unde a fost constituită și pusă pe picioare o societate pe acțiuni de salubrizare, care este gestionată de 11 APL.

În debutul întrevederii, Pavel Paniș, președintele raionului Florești, a menționat că derularea unor astfel de proiecte pornește de la conștientizarea de către APL a necesității de asigurare a sustenabilității MDS. Totodată, Paniș a specificat că autoritățile publice din Florești sunt gata să împărtășească cu colegii experiența acumulată în procesul de implementare.

În context, directorul executiv CALM a specificat că unele exemple bune de urmat pot fi colectate și în țara noastră, nu neapărat de peste hotare. Totodată, Furdui a menționat că regionalizarea reprezintă cel mai adecvat răspuns la provocările care există în domeniul serviciilor publice, dar aceste măsuri trebuie să se desfășoare simultan cu procesul de descentralizare: „Ideile motivaționale, de multe ori, sunt alături de noi, nu neapărat să mergem peste hotare. Sigur că,  Germania, Polonia, România sau în alte țări pot reprezenta modele bune de preluat. Totuși, astfel de vizite de studiu, în interiorul țării, reprezintă o ocazie excelentă pentru a face cunoștință directă cu proiecte care funcționează în condițiile Republicii Moldova. Trebuie să înțelegem și să conștientizăm că anume cooperarea între localități este principiul care trebuie să guverneze în încercarea de a interveni cât mai eficient în domeniul asigurării populației cu servicii calitative. Anume din acest considerent am hotărât ca împreună cu MSPL/GIZ și Agențiile de Dezvoltare Regională să facilităm astfel de activități.”

Ideile directorului executiv CALM au fost confirmate de Valeriu Ceapa, primarul orașului Florești, care a accentuat că proiectele deja implementate pot fi un punct de pornire pentru alte localități. Asta, în situația în care s-au dovedit a fi viabile, chiar dacă au existat mai multe provocări care însă au fost depășite cu succes. Ion Bodrug, director ADR Nord, a mulțumit CALM-ului pentru implicarea în procesul de transfer al acestor bune practici: „Trebuie să mulțumim și CALM-ului că ne ajută cu facilitarea acestor evenimente. Mă bucur foarte mult că datorită suportului GIZ putem avea o întrunire în cadrul căreia să ne împărțim cu practicile noastre de succes, dar și cu provocările pe care le-am întâmpinat în implementarea proiectelor. Aici, la Florești, avem probabil primul sau unul din primele cazuri când 11 primării s-au asociat și au creat o societate pe acțiuni. Și totul, pentru ca să poată fi rezolvată o problemă a comunității: un serviciu calitativ de management al deșeurilor solide.”

Ulterior, consultanții MSPL/GIZ  le-au explicat participanților care sunt pașii pe care trebuie să-i facă pentru a dezvolta un astfel de serviciu și care sunt caracteristicile unui sistem regional MDS.

Pentru o mai bună receptare s-a recurs la exemplul întreprinderii „Servicii Salubrizare Florești”, activitatea căreia a fost descrisă de directorul societății pe acțiuni, Nicolae Rusu. Acesta a oferit detalii practice în ceea ce privește elaborarea Planului de Afaceri și a Manualului operatorului, mecanismul de prestare a serviciului de MDS, opțiunile de plată a serviciului și metodologia de calcul a tarifului.
Și pentru că cel mai bun argument privind funcționalitatea unei astfel de societăți rezidă în asigurarea continuității și durabilității activității acesteia, cei 50 de primari au primit invitația să viziteze întreprinderea. Astfel, edilii au avut ocazia să vadă cu propriii ochi cum funcționează din interior o astfel de societate.

La Florești participanții au vizitat și întreprinderea de prestare a serviciilor alimentare cu apă. Este vorba despre o întreprindere unicat și performantă care prestează servicii pentru 26 de localități. Tehnologiile moderne performante le permit să administreze tot sistemul de la distanță,  să reducă pierderile până la 30℅ și să excludă total furturile din sistem. 
A doua zi, și anume vineri, 9 decembrie, la Edineț, participanții la vizita de studiu au studiat bunele practici cu impact regional și intercomunitar în domeniul serviciilor publice prestate în municipiu. În acest context, primarul de Edineț, Constantin Cojocaru, a reiterat: „În condiţiile actuale de austeritate, cooperarea intercomunitară şi regionalizarea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare ar putea să răspundă la o bună parte din provocările timpului. Asigurarea cetăţenilor cu surse sigure de apă potabilă şi canalizare este o prioritate şi o misiune foarte importantă a autorităţilor publice locale. Totuşi, în condiţiile actuale, când infrastructura din domeniu este practic inexistentă sau se află într-o stare nesatisfăcătoare în majoritatea localităţilor din ţară, pentru realizarea acestei priorităţi este necesar de a depune un efort comun.”

Evenimentul a fost organizat de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord și cu sprijinul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL).

 

Amintim că, pe 30 și 1 decembrie curent, CALM a organizat o vizită similară în sudul Moldovei. Participanți au luat cunoștință cu exemple de succes din domeniul cooperării intermunicipale si prestării serviciilor din regiunea sud. 













Imprimare