În contextul inițierii elaborării obiectivelor de politici bugetare și fiscale pentru anul 2021, dar și în scopul perfecționării administrării fiscale și vamale, Congresul Autorităților Locale din Moldova a elaborat o serie de propuneri de modificare a cadrului normativ existent care vor contribui la consolidarea autonomiei financiare locale și vor spori veniturile autorităților locale. Demersul a fost expediat prim-ministrului Ion Chicu și viceprim-ministrului, ministrului Finanțelor Sergiu Pușcuța.
În demersul său, CALM atrage atenția asupra faptului că propunerile de ajustare a legislației fiscale aferente veniturilor proprii ale autorităților publice locale sunt stringent necesare în vederea redresării urgente a situației în domeniul finanțelor publice locale din Republica Moldova, deoarece dezvoltarea la nivel local întârzie anume din lipsa unui sistem fiscal care să corespundă realităților din regiunile rurale din statul nostru, dar și a lipsei unei autonomii reale în domeniul vizat al competențelor locale.
Propunerile CALM au fost elaborate în conformitate cu angajamentele Republicii Moldova în fața Consiliului Europei, având drept scop recenta recomandare a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei nr. 436 din 04.04.2019.
CALM își exprimă speranța că Executivul își va manifesta disponibilitatea de a discuta propunerile elaborate de experții asociației, dar și alte inițiative ce ar consolida autonomia financiară locală. În acest sens, CALM a solicitat reactivarea comisiei CALM-Ministerul Finanțelor, dar și convocarea Comisiei Paritare: Guvern-CALM.
Într-un răspuns al Cancelariei de Stat se menționează că demersul CALM a fost remis spre examinare.
Serviciul de Comunicare al CALM
Fișier: