Primarul orașului Basarabeasca Valentin Cimpoieș a mulțumit Norvegiei pentru susținerea acordată urbei sale. Gestul are loc în contextul în care primăria pe care o administrează este una dintre beneficiarii proiectului de asistență tehnică și școlarizare în domeniul utilizării datelor spațiale în procesul de lucru al autorității publice locale. Suportul constă în dotarea cu tehnică de calcul performantă care va permite realizarea mai multor obiective de planificare și evidență pe teritoriul administrat de APL Basarabeasca.

„Prin intermediul Agenției Relații Funciare și Cadastru, în cooperare cu Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), avem posibilitatea să efectuăm exercițiul de inventariere și evidență a terenurilor din fondul funciar al UAT Basarabeasca”, a afirmat Valentin Cimpoieș. Edilul se arată convins de faptul că ajutorul acordat de Regatul Norvegiei va facilita accesul populației la informații și date cu privire la bunurile imobile.  „Cetățenii au nevoie de informații în termeni proximi și avem foarte multe solicitări în acest sens. Înainte eram nevoiți să ne adresăm autorităților centrale care dețin aceste date și așteptam răspunsul mai multe zile. Acum însă putem accesa în timp real, prin intermediul serviciilor de rețea, seturile de date spațiale necesare procesului analitic și oferirii informațiilor necesare cetățenilor în termeni restrânși și cu un grad de exactitate sporit.”  

Valentin Cimpoieș a explicat că utilizarea materialelor cartografice și bazelor de date spațiale în timp real necesită tehnică de calcul performantă, cu parametri tehnici avansați, iar dotarea primăriilor cu asemenea computere și printere a devenit posibilă grație Regatului Norvegiei.  

Un exemplu de utilizare practică a acestei tehnici și cunoștințelor obținute în cadrul cursurilor de instruire poate servi exercițiul de identificare și poziționare pe harta digitală a pilonilor de iluminat stradal, analiza iluminării străzilor și planificarea investițiilor în acest sens. „Anterior, pentru realizarea acestei sarcini, autoritatea publică locală era nevoită să stabilească amplasarea becurilor de iluminat stradal în mod intuitiv, fără a se baza pe date spațiale relevante. Acum deja, acest serviciu public devine mai calitativ, iar investiția capătă un caracter mult mai fezabil. Specialistul din cadrul APL care posedă cunoștințe în domeniu deja poate crea o hartă digitală a pilonilor dotați cu lămpi de iluminat stradal, cu caracteristicile tehnice ale acestora, identifica mecanismul pentru a stabili distanța necesară între piloni, dar și puterea becurilor LED necesară pentru a ilumina eficient străzile pe timp de noapte și a diminua costurile de întreținere. Tot acest mecanism contribuie la îmbunătățirea procesului decizional și planificării eficiente a investițiilor capitale în obiecte de infrastructură comunală,” ne-a explicat Valentin Cimpoieș.

Specialistul în reglementarea proprietății funciare din cadrul primăriei Basarabeasca Uliana Lucci ne-a comunicat că este beneficiara cursului de studiere a programului QGIS, iar la finalul acestuia cunoștințele obținute au fost evaluate. „Am avut posibilitatea să creăm o primă hartă digitală tematică în cadrul programul QGIS. Pe parcursul acestor instruiri am învățat să lucrăm cu diverse straturi pe hartă, să identificăm loturile de teren care ne interesează,  masivele și numerele cadastrale  să le amplasăm pe hartă, să creăm obiecte lineare și punctuale, dar și tabele cu informație atributivă.”

La sfârșitul lunii mai va avea loc  o nouă sesiune de instruire  în urma căreia participanții vor obține cunoștințe mai avansate de utilizare a programului QGIS. „Nu este chiar atât de simplu, însă datorită cunoștințelor pe care le obținem ne va fi mult mai ușor să activăm, să creăm propriile seturi de date și hărți tematice. Toate aceste acțiuni  de astăzi ne vor economisi în viitor substanțial din timp și vom diminua din cheltuielilor resurselor umane și materiale necesare realizării obiectivelor trasate.

Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare