Au demarat instruirile din cadrul Proiectului Elaborarea şi Managementul Planurilor Integrate de Dezvoltare Urbană” MIS ETC 2020

În perioada 15 – 16.09.2014 a avut loc prima sesiune de instruire Aspecte teoretice de elaborare şi management al Planurilor Urbanistice  Generale” desfăşurată în cadrulProiectului „Elaborarea şi Managementul Planurilor Integrate de Dezvoltare Urbană”, MIS ETC 2020, implementat de Consiliul orăşenesc Ungheni în parteneriat cu Asociaţia Zona Metropolitană Iaşi (Romania), Consiliul raional Novoselytsya (Ucraina) şi Institutul de Dezvoltare Urbană (Republica Moldova).

Proiectul Elaborarea şi Managementul Planurilor Integrate de Dezvoltare Urbană” are o durată de 12 luni şi este finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013. Valoarea totală a proiectului este de 166.085,40 Euro/2.946.354,99 MDL din care  149.410,42 Euro/2.650.540,85 MDL (90%) reprezintă finanţare nerambursabilă din partea Uniunii Europene.

La sesiunile de instruire au participat 25 de reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din oraşul Ungheni şi primăriile limitrofe, responsabili de problemele de dezvoltare urbană (arhitecţi, specialişti responsabili de regimul funciar şi cadastru). Participanţii au avut ocazia să se familiarizeze cu instrumente moderne de administrare a teritoriilor localităţilor, tehnici de elaborare a planurilor de dezvoltare urbană integrată, avînd drept scop crearea condiţiilor optime pentru o bună dezvoltare economică, socială, de infrastructură şi mediu precum şi pentru atragerea investiţiilor

“Pentru a răspunde problemelor urbane curente, generate de competiţia urbană şi de creşterea continuă a cererii pentru servicii şi bunuri publice, este necesară o modalitate nouă de guvernare şi administrare a oraşelor, orientată către cerinţele pieţei şi axată pe acţiune şi rezultat. Aceasta înseamnă o reorientare a atitudinii autorităţilor publice locale de la “administrare” la “management”, împrumutând aspecte de gestiune din sectorul privat. Sarcina managementului urban este de a îmbunătăţi atractivitatea oraşului şi poziţia competitivă a acestuia într-un mod integral, armonios şi durabil”, a accentuat Svetlana Dogotaru, director executiv, „Europolis International” SRL.

„Managementul urban trebuie să dezvolte o strategie integratoare, care să ia în considerare relaţiile dintre cererea de servicii şi funcţiunile urbane, planificarea locuinţelor, zonelor industriale, centrelor comerciale, infrastructurii, etc. şi finanţarea acestor operaţiuni. Managementul urban, prin instrumentele sale amplifică atractivitatea oraşelor din punct de vedere al locurilor de trai, locaţiilor pentru întreprinderi, oportunităţilor pentru investiţii, şi atracţiilor pentru turişti. Unul din instrumentele moderne ale managementului urban este Planul Urbanistic General şi alte documente de urbanism şi amenajare a teritoriului. Aplicarea corectă a acestor instrumente necesită cunoştinţe, priceperi, abilităţi, deprinderi precum şi o abordare pragmatică faţă de soluţionarea problemelor de dezvoltare ale comunităţii. Este necesar astfel, de a promova un management urban pro-activ, văzut ca o activitate de integrare şi coordonare a tuturor activităţilor publice şi private la nivel de oraş”, a concluzionat Mihai Perebinos, expert „Europolis International” SRL.

Persoana de contact: Liliana TINCU, manager de proiect

Telefon: 069230563; e-mail: lilitincu@yahoo.com, mis.etc.2020@gmail.com

Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 este finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat şi co-finanţat de statele participante în program.

„Graniţe comune. Soluţii comune.”

www.ro-ua-md.net

Imprimare