Miercuri, 10 noiembrie, reprezentanți ai Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) au avut o întrevedere cu colegii lor din cadrul Asociației Comunelor din România (ACoR), ai Asociației Municipiilor din România (AMR) și ai Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR).

Evenimentul a avut loc la București, obiectivul fiind de a consolida cooperarea dintre structurile asociative din România și Republica Moldova și trasarea unor direcții comune de cooperare.

Potrivit directorului executiv al CALM Viorel Furdui,  acest eveniment este parte a  angajamentelor asumate în Declarația Apel privind constituirea Congresului Autorităților Locale din România și Republica Moldova (CALRRM), document semnat la Sibiu în luna septembrie a anului curent.  „Ne dorim să formăm o structură care să reunească toate asociațiile autorităților locale din România și Republica Moldova. Declarația Apel de constituire a CALRRM a fost semnată de către CALM, AcoR și AOR, iar la București am discutat cu reprezentanți ai AMR și UNCJR despre consolidarea forțelor tuturor asociațiilor reprezentative din Republica Moldova și România în cadrul CALRRM. Ne-am convins că există dorință de a ne uni eforturile în vederea promovării intereselor comunităților locale din România și Republica Moldova”. 

Primarul municipiului Edineț, vicepreședinte al CALM Constantin Cojocaru a reiterat că există deschidere din partea AMR și UNCJR, conducerea acestor asociații urmează se întrunească în cadrul Consiliilor Directoare pentru a adopta o decizie în acest sens. „Colegii noștri ne-au asigurat  ca până la sfârșitul acestui an vor fi aprobate decizii în acest sens, iar în primele luni ale anului viitor vor adera la CALRRM și aceste două structuri asociative din România.”

Un alt subiect al discuțiilor a vizat modalitățile de finanțare a proiectelor din comunitățile locale din cele două țări. „De exemplu,  președintele Consiliului Județean Timiș Alin Nica, fost primar al comunei Dudeștii Noi, a vorbit despre necesitatea identificării unei formule de finanțare, prin intermediul Programului Național Român de Investiții Anghel Saligny,  a unor proiecte din comunitățile locale din Republica Moldova și România”.

Printre obiectivele principale ale CALRRM sunt:

  1. Ajustarea cadrului legislativ din Republica Moldova în raport cu tendințele europene;
    2. Schimb de experiență în ceea ce privește atragerea de fonduri și scrierea de proiecte;
    3. Facilitarea colaborării cu organizațiile europene de la Bruxelles și Strasbourg: CoR; CEMR; CPLRE; UCLG.

Astfel, asociațiile autorităților locale din România vor contribui la ancorarea Republicii Moldova la valorile din spațiul european.

Tot la București, CALM a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Rețelei Asociațiilor de Autorități Locale din Sud-Est-ul Europei (NALAS). Identificarea unor surse de finanțare europene și norvegiene pentru proiecte de interes ale autorităților locale din această regiune a Europei, digitalizarea serviciilor APL, subiectele din cadrul viitoarei Adunări Generale a NALAS și  organizarea Forumului Femeilor Primar în primara anului viitor, au fost printre temele abordate în cadrul reuniunii.

Imprimare