În perioada 14 -17 noiembrie, reprezentanți ai APL din R. Moldova, Ucraina și România au participat la primul modul al cursului de instruire „Ucraina-Moldova calea integrării în Uniunea Europeană. Experiența României” 2023-2024.

 „Descentralizarea și reforma administrativă în România” a fost tema seminarelor din 14 și 15 noiembrie, moderate de președintele Asociației Comunelor din România (ACoR), primarul de Vulcana Băi, Dâmbovița, Emil Drăghici.    

În debutul seminarului online, colegii din Ucraina au subliniat că în această perioadă parcurgem un moment istoric, la fel ca și acum 30 de ani, iar experiența României, membră a Uniunii Europene, este extrem de necesară pentru Ucraina și Republica Moldova în procesul de integrare europeană. Totodată, reprezentanții APL din Ucraina au mulțumit R. Moldova și României pentru suportul acordat de la invazia Rusiei.

Potrivit președintelui ACoR, descentralizarea înseamnă și o unire în acțiunile noastre comune, să vedem ce e bine și ce nu e bine, astfel încât R. Moldova și Ucraina să poată preveni unele greșeli comise de România în parcursul său european.

Emil Drăghici a explicat cum funcționează administrația publică locală din România, care sunt atribuțiile autorităților locale și în ce măsură se respectă Carta europeană a autonomiei locale. „Este firesc ca un sat să nu aibă aceleași venituri ca și municipiul Chișinău, dar este necesar să asiguri în localitățile rurale aceleași condiții pe care le au locuitorii din orașe. Trebuie să avem atribuții, dar și resurse financiare suficiente – așa cum spune Carta europeană. Pentru a asigura aceste drepturi ale cetățenilor este nevoie de descentralizare, ceea ce înseamnă că ducem atribuțiile la nivel local dar le asigurăm cu resurse.”

Printre realizările APL din România, președintele ACoR a menționat elaborarea Legii Finanțelor Publice Locale în 1998; a Codului Finanțelor Publice Locale și Codului Administrativ. „Am a avut o agendă a noastră pe care am urmărit-o, iar pentru a asigura un proces de descentralizare este nevoie de răbdare și continuitate. Rolul APL este esențial în procesul de integrare europeană, iar pentru a obține rezultate este nevoie de unitate”, a punctat Emil Drăghici.

Alte subiecte abordate au vizat modalitatea de accesare a fondurilor europene, în ce măsură se respectă prevederile Cartei europene a autonomiei locale, cum funcționează serviciile de gospodărie comunală, asociațiile de dezvoltare intercomunitară din România etc.

În cadrul seminarului din 16 noiembrie, expertul CALM, doctor în drept, Viorel Rusu a vorbit despre sistemul administrației publice locale din R. Moldova și reformele care au avut loc sau care așa și nu s-au produs.

Al doilea modul  „Prevenirea corupției și promovarea integrității funcționarilor publici” va avea loc în perioada 21-28 noiembrie.

A treia componentă vizează „Protecția drepturilor omului”. Seminarul cu această tematică se va desfășura în perioada 12-15 decembrie 2023.

Anul viitor vor avea loc alte seminare și instruiri în format online.

Participanții la acest ciclu de evenimente vor primi certificate de finalizare a instruirilor. De asemenea, se planifică încheierea de parteneriate dintre comunitățile locale din R. Moldova și Ucraina în vederea cooperării bilaterale.

Finanțatorii acestui proiect sunt: Ministerul de Externe al Germaniei, Fundația  Hans-Seidel.

Evenimentele au loc în contextul în care Uniunea Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina.

Imprimare