La 13 noiembrie, la Agenția Proprietăți Publice a avut loc o ședință de lucru cu tematica implementarea conceptului ghișeului unic pe domeniul urbanism, arhitectură și autorizările lucrărilor de construcție în cadrul Agenției Servicii Publice.

Potrivit expertului Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM)  Alexandru Morcov, ședința a fost una constructivă, cu participarea mai multor factori de decizie din diverse instituții ce sunt implicate în acest proces.

Intenția autorităților centrale privind crearea ghișeului unic și eliberarea în cadrul acestuia a actelor permisive din domeniul construcției este una bună.

Cu toate acestea, CALM a sesizat mai multe probleme și neajunsuri la elaborarea acestui concept de ghișeu unic, inclusiv faptul că multe prevederi contravin legislației în vigoare și politicilor aprobate de către Guvernul Republicii Moldova pe parcursul ultimilor ani.  Articolul 4 alineat 1, litera A din Legea privind descentralizarea administrativă a Republicii Moldova stabilește că unul dintre domeniile proprii de activitate a autorităților publice locale este planificarea urbană și gestionarea spațiilor verzi de interes local. Respectiv, autoritățile publice locale poartă răspundere pentru efectuarea lucrărilor de amenajare a teritoriului.

Și în alte acte legislative este stipulat expres că autoritățile publice locale trebuie să dispună de autonomie locală deplină în cadrul teritoriului administrat, pe domeniile sale de competență. În anexa la Legea  nr. 160 este specificat faptul că autoritățile publice locale sunt emitente a certificatului de urbanism, autorizațiile de construcție și a altor documente ce reglementează acest domeniu. Astfel, competența proprie trebuie să fie pe deplin realizată de către autoritatea publică locală.

CALM și-a manifestat de nenumărate ori deschiderea în privința colaborării și susținerii conceptului de digitalizare a mai multor procese din cadrul autorităților publice locale și nu doar. Constatăm că abordarea conceptuală la elaborarea proiectului de creare a ghișeului unic din cadrul Agenției de Servicii Publice este una greșită. CALM își exprimă disponibilitatea de a contribui la îmbunătățirea acestui concept, deoarece implementarea acestuia în varianta actuală nu va îmbunătăți cu nimic situația în prestarea acestor tipuri de servicii pentru cetățeni și agenți economici.

Alexandru Morcov a menționat că nu a fost prezentat niciun studiu  privind impactul de reglementare a modificărilor propuse. „Mai mult decât atât, conceptul va transfera pe umerii autorităților publice locale unele competențe suplimentare, iar legislația Republicii Moldova prevede ca la delegarea noilor competențe acestea trebuie să fie asigurate și cu acoperire financiară. Fără o revizuire clară a acestor servicii, nu putem vorbi despre îmbunătățirea calității lor. În afară de aceasta, sunt niște competențe atribuite APL în lipsă de personal calificat, dar și fără capacitate tehnică. Totodată, nu este clar care sunt responsabilitățile părților implicate, inclusiv ale Agenției Servicii Publice.

CALM este de părere că ceea ce se propune la ora actuală va distorsiona și mai mult activitatea autorităților publice locale, existând riscul de a bloca unele procese. Alexandru Morcov a amintit că certificatele de urbanism, autorizațiile de construcție și alte documente de acest gen sunt parte componentă a documentației de urbanism și amenajare a teritoriului și reflectă componenta reglementatoare a acestei documentații pe teritoriile administrate de autoritățile locale.

Potrivit CALM, mai mult de 87% din toate APL nu dispun de planuri de amenajare a teritoriului și documentație de urbanism. „Noi nu avem un plan național de amenajare a teritoriului, un document obligatoriu ce stimulează dezvoltarea socio-economică a oricărui stat. CALM consideră că este necesar de elaborat un program de stat ce ar asigura elaborarea acestor documente la nivel național, regional, dar și local. Fără această documentație nu putem vorbi despre o dezvoltare socio-economică teritorială și asigurarea durabilității acesteia în timp, a explicat Alexandru Morcov.

CALM amintește că în 2016, prin aprobarea Legii cu privire la infrastructura națională de date spațiale, Republica Moldova s-a aliniat tendințelor mondiale de creare a unei infrastructuri de date spațiale. Unul dintre principiile de bază a acestor documente este că datele trebuie să fie colectate o singură dată și întreținute la nivelul la care această operațiune poate fi făcută cu o eficiență maximă. Altfel spus, aceste date se creează, sunt competență proprie în responsabilitatea APL și trebuie menținute la nivel local.

CALM susține digitalizarea mai multor procese în cadrul APL, dar acest aspect trebuie privit în ansamblu, complex, iar soluțiile punctuale care se propun nu vor avea niciun efect. Conceptul de ghișeu unic este soluția optimă pentru solicitantul care va veni la cea mai apropiată autoritate publică să solicite orice tip de serviciu prestat de APL sau APC și să-l obțină, inclusiv online sau prin prezența fizică. Expertul CALM a amintit că acesta este un deziderat spre care tindem cu toții, dar acum trebuie să identificăm soluții de moment, pe termen mediu și după aceasta să vorbim despre cele pe termen lung. „Nu putem implementa forțat o soluție care nu va avea efect nici astăzi, nici mâine.

CALM consideră că cea mai indicată soluție ar fi de a asigura revizuirea acestor servicii, procesele business care sunt în prestarea lor și interacțiunea actorilor implicați în acest proces, inclusiv de avizare.

„În domeniul urbanismului, arhitecturii și amenajării teritoriului există o problemă foarte mare în Republica Moldova, este vorba despre lipsa urbanismului în localitățile din Republica Moldova. O soluție ar fi asigurarea interoperabilității datelor de la nivel central și asigurarea unui instrument în cadrul APL de prelucrare a acestor informații. APL ar trebuie să aibă acces la toate bazele de date, de toate tipurile care sunt la nivel central și sunt necesare pentru asigurarea  funcționalității și prestării serviciilor la nivel local, a punctat Alexandru Morcov.

Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare