Proiectul Politici Publice Locale prin Consens Social – Politica Administrației Publice Locale de Eficientizare a Resurselor Locale

Proiectul este implementat de Fundația Parteneri pentru Dezvoltare Locală (FPDL) – România în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) – Republica Moldova și Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) și este finanțat de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) – România din bugetul de Asistență Oficială pentru Dezvoltare (AOD) și co-finanțat de Fundația Parteneri pentru Dezvoltare Locală (FPDL) – România, cu contribuția Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) – Republica Moldova.

Scopul proiectului – Sprijinirea autorităţilor locale din 8  localități / comunităţi pilot din Republica Moldova de a elabora politici publice de interes local, care să determine eficientizarea utilizării resurselor în comunităţile locale în vederea maximizării veniturilor la bugetele locale, cu asigurarea obţinerii consensului social.

Obiective specifice:

Ø  Consolidarea capacităţii Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) de a acorda asistenţă autorităţilor locale în vederea elaborării de politici publice de interes local pentru utilizarea eficientă a resurselor locale, având la bază obţinerea consensului social la nivelul comunităţilor locale, cu sprijinul echipei de 16 facilitatori formaţi şi a ghidului de bună guvernare şi bune practici pentru autorităţile locale.

Ø  Dezvoltarea capacităţii a 16 facilitatori locali, experți CALM, de a proiecta şi a conduce procese de elaborare a politicilor publice precum şi de a se implica activ şi mobiliza comunităţile locale pentru construirea consensului social în vederea formulării propunerilor de politici publice de interes local, pe durata a 3 luni.

Ø  Elaborarea a 8 propuneri de politici publice de interes local pentru eficientizarea şi prioritizarea utilizării resurselor locale de către reprezentanţi ai administraţiei publice locale din 8 comunităţi pilot, pe durata a 5 luni.

Ø  Elaborarea unui ghid de bună guvernare locală, conţinând şi experienţele de succes (modalitate de abordare şi implementare, rezultate obţinute şi lecţii învăţate etc.) ale celor 8 comunităţi în procesele participative de elaborare a politicilor publice de interes local, pentru eficientizarea utilizării resurselor în comunităţile locale, pe durata a 2 luni.

Activitățile proiectului în care vor fi implicați facilitatorii locali:

v  Procesul de selecție al celor 16 facilitatori locali (persoane cu experienţă în domeniul dezvoltării locale, în coordonarea proceselor de grup, cu pregătire și expertiză de formator sau facilitator, persoane resursă CALM), ce vor fi implicați în proiect în calitate de experți asociați ai CALM.

Data anunțării rezultatelor selecției: 28 mai  2015

v  Participarea la Programul de formare a facilitatorilor de a proiecta şi a conduce procese de elaborare a politicilor publice precum şi de a se implica activ şi a mobiliza comunităţile locale pentru construirea consensului social în vederea formulării propunerilor de politici publice de interes local ( data 03-06 iunie 2015)

v  Procesul de selecție a viitoarelor localități pilot. În total vor fi selectate 8 localități pilot.

v  Realizarea unor evaluări/identificări/analize prealabile și participative a problemelor și necesităților localităților pilot selectate în domeniul politicilor publice de interes local (Perioada: iunie-august 2015).   

v  Facilitarea sesiunilor de lucru ale atelierelor pilot din cadrul programului, pentru elaborarea propunerilor de politici publice de către grupurile de lucru din 8 comunităţi locale implicate în proiect, în care se vor  elabora proiectele a 8 propuneri de politici publice de interes local – durata 3 zile. La atelierele de lucru vor participa reprezentanți ai localităților selectate. Echipa de lucru a unei comunitati va fi formata din

·         Primarul localitătii

·         Consilier local sau  Reprezentant conducere instituție publică – Învățământ / Sănătate / Cultură / Culte / Tineret / Sport / Turism etc.

·         Funcționar public / Lucrător în primărie / APL sau  Reprezentant conducere instituție publică – Învățământ / Sănătate / Cultură / Culte / Tineret / Sport / Turism etc.

Perioada preconizată de desfășurare:  a doua jumătate a lunii Septembrie. Locația: va fi anunțată ulterior

v  Facilitarea, în echipe formate din câte 2 facilitatori, a informării şi consultării cetăţenilor privind proiectele de politici publice elaborate pe durata atelierelor pilot (întruniri publice în cele 8 comunităţi) pentru obținerea consensului social – durata 1 lună

v  Facilitarea, în echipe formate din câte 2 facilitatori, a elaborării finale a propunerilor de politici publice de către grupurile de lucru, a redactării documentelor finale, a validării şi susţinerii acestora în vederea adoptării de consiliile locale – durata 2 luni

v  Acţiuni de vizibilitate şi promovare ale proiectului – durata 5 luni

v  Participarea la elaborarea unui Ghid de bună guvernare locală şi bune practici / studii de caz, pe baza rezultatelor obţinute în elaborarea politicilor publice de interes local pentru eficientizarea utilizării resurselor în comunităţile locale – durata 2 luni

Procesul de selecţie a facilitatorilor locali

Fiind un proiect pilot, la sfârşitul desfășurării tuturor activităților acestuia vor trebui să existe premizele formulării cât mai multor lecţii învăţate.

A) Selecția facilitatorilor se va face, în principal, pe baza Dosarelor de înscriere transmise la Secretariatul CALM.

1) Analiza conformității Dosarului de înscriere (Formular de înscriere completat și documentele anexate)

2) Analiza expunerii de motive privind participarea în Proiect (Formularul de înscriere)

3) Analiza multicriterială pe baza următoarelor aspecte cheie:

v  Studii superioare 

v  Dorința și motivația implicării în proiect

v  Dorința de implicare în procese de acest gen și după finalizarea proiectului

v  Pregătirea și experiența de formator și / sau facilitator

v  Experiența în procese de consultare și / mobilizare a comunității

v  Experiența în procese de dezvoltare comunitară

v  Experiența lucrului în / cu administrația publică locală

v  Disponibilitatea de a se deplasa și lucra în cele 8 comunități selectate

v  Capacitatea de comunicare interpersonală și cu grupurile

v  Cunoștințele și abilitățile de negociator / mediator și de obținere a consensului

v  Colaborările de succes avute anterior cu CALM și PNUD Moldova

B) În funcție de numărul înscrierilor și calitatea dosarelor, Comisia de selecție își rezervă dreptul de a organiza și interviuri cu candidații. În acest caz, data, locația și modalitatea de desfășurare a interviurilor se va anunța ulterior și în timp util.

Comisia de selecție a facilitatorilor locali

Selecția facilitatorilor care vor fi implicați în proiect va fi efectuată de o Comisie formată din experți ai CALM, FPDL România șii PNUD Moldova.

Modalitatea de înscriere în Procesul de selecție

Persoanele care doresc să se înscrie în Procesul de selecție privind participarea în Proiect vor completa un dosar de înscriere bazat pe Formularul de înscriere aferent și-l vor transmite în perioada 20 – 28 mai, 2015, fie personal, fie electronic (prin e-mail) sau prin fax ori prin poștă (cu subiectul / mențiunea: „Facilitatori pentru Politici Publice prin Consens Social”) Secretariatului CALM, nu mai târziu de data limită specificată, la următoarea adresă:

Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM)

Strada Columna 106 A, Chişinău, Republica Moldova

Email: info@calm.md

Fax: +37322 22-35-29

Fișa de înscriere și modelul CV sunt anexate la prezentul anunț,

Informații suplimentare se pot obține la:

Tel. +373 22 22-35-09

Mob. +373 79588547

Email: info@calm.md

FIȘIERE:

ANUNȚ privind selecția a 16 facilitatori locali pentru Procese Participative Locale de Formulare și Elaborare a Politicilor Publice de Interes Local

Formular de înscriere 

Model de CV

Imprimare