Republica Moldova a preluat, prin rotație, președinția NALAS, iar președintele CALM, primar de Cimișlia, Selemet, Tatiana Badan a devenit cel de-al 13-lea președinte al NALAS și prima femeie-președinte al rețelei asociațiilor autorităților locale din Europa de Sud-Est.
La 1 februarie 2021, Președinția Republicii Moldova semnează un acord de cooperare cu CALM.
În campania electorală a alegerilor parlamentare din 11 iulie 2021, mai mulți concurenți electorali semnează Apelul CALM asumându-și astfel ca în programele lor electorale, dar și în viitoarele programe de guvernare consolidarea autonomiei locale și descentralizarea să devină o prioritate.
La 14 septembrie 2021, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională plafonarea taxelor locale impusă în politica fiscală pentru 2021.
În perioada 26-28 octombrie, noua componență a delegației Republicii Moldova participă la cea de-a 41-a Sesiune a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (CALRCE) de la Strasbourg.
Primarul municipiului Edineț, vicepreședinte al CALM, Constantin Cojocaru devine copreședinte al CORLEAP – platforma care reunește statele partenere și țările membre ale Uniunii Europene în cadrul Comitetului Regiunilor al UE, obiectivul principal fiind de a susține autoritățile locale din țările Parteneriatului Estic.
Cu suportul Consiliul Europei, CALM a elaborat noul plan strategic de dezvoltare instituțională și planul de acțiuni pentru următorii cinci ani. Tot cu sprijinul Consiliului Europei, CALM a definitivat o viziune și o concepție a reformei administrației publice locale.
APL au ajuns în topul încrederii populației, dar continuă să primească cele mai mici salarii din sectorul bugetar.
La 23 decembrie 2021, Guvernul a decis instituirea Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.
Din anul 2022 taxa pentru folosirea drumurilor va fi distribuită 100% în bugetele locale.
Sunt doar câteva dintre evenimentele ce au marcat activitatea APL în anul 2021. Despre așteptări, rezultate, restanțele acumulate în anul trecut și soluțiile necesare pentru a le depăși vorbim în cadrul emisiunii „La Înălțime cu CALM” cu directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova Viorel Furdui.

Emisiunea „La înălțime cu CALM” este realizată de Ana Moraru și poate fi ascultată pe site-ul calm.md

Vă mulțumim că alegeți să fiți alături de noi! Oamenii informați sunt puternici!

Fișier:

Emisiunea „La Înălțime cu CALM

Imprimare