Primarul orașului Căușeni Anatol Donțu își exprimă încrederea că suportul oferit de Agenția de Cartografiere a Norvegiei, în colaborare cu Agenția Relații Funciare și Cadastru și Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), va crea noi oportunități de dezvoltare a localității pe care o administrează. „Computerul cu parametrii necesari manipulării cu seturile de date spațiale și printerul multifuncțional ne vor permite să îmbunătățim procesul de administrare a tuturor terenurilor și altor bunuri din cadrul comunității și să soluționăm unele probleme existente în cadrul oricărei primării.  De exemplu, sunt multe terenuri arabile acaparate ilegal și folosite pentru alte destinații, avem păduri care sunt defrișate, sunt foarte multe planuri cadastrale făcute incorect și din această cauză adesea apar certuri între vecini. Sunt cazuri când chiar și agenții economici care prestează servicii în raionul Căușeni se ceartă pentru teren, pentru locul de amenajare, avem spații verzi în gestiunea primăriei dar acaparate ilegal etc. Cred că tehnica performantă oferită cu generozitate de Norvegia ne va fi de folos pentru a face ordine în acest domeniu”, a menționat alesul local.

Potrivit lui Anatol Donțu, până acum nu a existat posibilitatea de a instrui funcționarii din domeniul cadastru, acest lucru devenind posibil odată cu implementarea noului proiect. „ Am solicitat să frecventeze aceste cursuri de instruire nu doar specialistul în reglementarea proprietății funciare, dar și arhitectul, inclusiv un specialist responsabil de atragerea investițiilor. Asemenea tipuri de instruiri trebuie organizate mai des. Ar fi binevenită crearea unui Centru în cadrul  CALM și să putem apela atunci când avem nevoie de asistență, expertiză și instruiri de sporire a calificării profesionale în domeniul manipulării cu seturile de date spațiale.”

Pimarul orașului Căușeni consideră că pentru a fi competitiv, un specialist în domeniul cadastral are nevoie de instruiri permanente, iar programul QGIS trebuie să devină unul disponibil, astfel încât să poată fi folosit la maximă capacitate. „Sperăm să fie parcurse toate etapele necesare pentru instruire și tehnica să fie utilizată pentru soluționarea problemelor din teritoriu.  Obținând această oportunitate și pentru că sunt prea multe probleme în acest domeniu, ne propunem să instituim noi funcții sau chiar un serviciu separat, cu specialiști calificați, în domeniul evidenței și planificării spațiale, ca aceștia să poată utiliza seturile de date spațiale existente în cadrul entităților publice de la nivel central în procesul administrativ, prin servicii de rețea în timp real.”

Revenind la problemele din domeniul cadastral, edilul a specificat că la moment nu se cunoaște poziția și caracteristicile volumetrice ale spațiilor verzi și, în general, a vegetației forestiere pe teritoriul administrat  și ce porțiuni au fost acaparate. „Avem nevoie de asistență în acest domeniu pentru a depista fărădelegile și a înlătura neajunsurile din orașul nostru. Chiar dacă avem plan urbanistic general al orașului Căușeni, este foarte necesară această tehnică specializată pentru a putea delimita corect toate spațiile și astfel să putem aduce cât mai multe beneficii pentru localitate.”

Anatol Donțu a vorbit și despre sistemul de salarizare actual care este necompetitiv și astfel devine foarte greu să menții specialiști calificați în primăriile din RM. „La ora actuală nu avem posibilitatea să majorăm sau să oferim un salariu decent unui specialist bun. Avem un specialist cadastral bun, dar în doi-trei ani va ajunge la vârsta de pensionare și îl vom pierde. Cu salariul de 5-6 mii de lei e foarte greu să atragem specialiști tineri cu un grad înalt de calificare în domeniu.”

Anatol Donțu crede că utilizarea instrumentelor de cooperare intercomunitară și delegare, utilizând mecanismul de remunerare partajată, ar fi o soluție pentru a motiva specialiștii pregătiți să activeze în APL.  „Printr-un proiect de lege este necesar de stipulat toate aceste prevederi, măcar în cazul specialiștilor principali din primării. Ne dorim să dezvoltăm acest domeniu și ne vom implica la toată capacitatea în cadrul acestui proiect și dacă va fi necesar vom veni cu propuneri, inclusiv la CALM, pentru a ne susține în continuare.”

De asemenea, primarul de Căușeni consideră că pentru a întări capacitățile APL, noua guvernare trebuie să facă în așa fel încât să dispară Consiliile raionale – intermediari inutili între primărie și guvernarea centrală.  „Ne dorim să dispară atitudinea ostilă a guvernelor față de primarii care nu reprezintă culoarea lor politică.  Totodată, un element esențial este ca finanțarea să ajungă direct la primării, nu prin intermediari, inclusiv asistența externă. Stabilirea unui procent din produsul intern brut pentru primării ar  fi o modalitate de depolitizare a fondurilor, banii fiind repartizați UTA conform unor criterii clar stabilite și s-ar reduce la un simplu calcul matematic. Orice primar va gestiona resursele financiare ale primăriei potrivit necesităților localităților și astfel ar crește posibilitatea de a le dezvolta. „

Edilul afirmă că acum APL-urile încearcă cu bugete mici să acopere toate problemele din localități, ceea ce este extrem de greu de realizat sau chiar imposibil.  „Noi trebuie să întreținem și să dezvoltăm infrastructura fizică care, la ora actuală, este într-o stare dezastruoasă.  Am ajuns la această degradare din cauza că această competență a fost transmisă APL fără a fi asigurate și instrumentele financiare și administrative stabilite prin Lege. Utilizarea și în continuare a acestor jumătăți de măsură va crea un adevărat colaps demografic.”

Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare