La cea de-a treia reuniune a Adunării Generale a Congresului Autorităților Locale din România și Republica Moldova (CALRRM), Ambasadorul României în Republica Moldova, Excelența Sa Daniel Ioniță a fost delegat de către ministerul Român de Externe. Daniel Ioniță a rămas impresionat de prezența atâtor oameni frumoși purtând tricolorul la piept și s-a arătat convins de faptul că aleșii locali din cele două state vor avea o zi plină de discuții utile.

„Îmi face o deosebită plăcere să particip la această întrunire a reprezentanților APL din România și Republica Moldova, care are loc la Chișinău, în cadrul celei de-a treia reuniuni a Adunării Generale a CALRRM.

Excelența sa a amintit că acest eveniment are loc într-un an special pentru românii din cele două state, când celebrăm Centenarul Marii Uniri – un moment istoric menit să ne apropie sufletește, cultural și spiritual. 

România este, după cum bine știți, un susținător important al parcursului european al Republicii Moldova, atât la nivel politic, cât și sub aspectul asistenței financiare, fapt reconfirmat cu ocazia vizitei primului ministru român la Chișinău, la 27 februarie, curent. Ca partener economic principal al Republicii Moldova, România este cointeresată în dezvoltarea economică durabilă și competitivă, care să ofere un mediu de afaceri prietenos pentru companiile locale, dar și pentru investitorii străini, să dispună de un sistem bancar viguros, precum și de reguli clare și transparente de acces pe piață și de soluționare a eventualelor dispute comerciale. Totodată, dezvoltarea unor administrații locale puternice, care să dispună de resurse financiare corespunzătoare reprezintă o precondiție pentru stabilitatea și bunăstarea locuitorilor Republicii Moldova.

Cu această ocazie, Daniel Ioniță a evidențiat posibilitățile APL din România de a finanța direct proiecte comune cu APL din RM și a încurajat intensificarea relațiilor autorităților locale pentru sporirea numărului înfrățirilor dintre localitățile din România și Republica Moldova.

„Doresc să amintesc, în context, Campania Centenară prin Înfrățiri, lansată în anul 2017, de ministerul pentru Români de Pretutindeni din România, menită să promoveze, în mod activ, încheierea de acorduri de înfrățire și de cooperare între unitățile administrativ-teritoriale din România și cele din Republica Moldova. Cunoaștem că reprezentanții ministerului pentru Românii de pretutindeni au transmis tuturor președinților de raioane din RM o scrisoare referitor la această campanie. Folosesc ocazia de astăzi pentru a vă încuraja pe DVS, dar și autoritățile raionale din RM să răspundă pozitiv acestui demers.

Excelența Sa Daniel Ioniță s-a referit și la proiecte, inclusiv cele transfrontaliere din programele operaționale comune Republica Moldova-România, inițiative implementate și finanțate cu sprijinul Uniunii Europene.

„Invităm autoritățile locale să participe în aceste proiecte pentru a aduce beneficii locuitorilor comunităților pe care le reprezentați. Menționez întreaga deschidere și disponibilitate din partea partenerilor din România de a se implica în elaborarea și implementarea unor proiecte comune, transfrontaliere, în beneficiul comunităților locale de pe cele două maluri ale Prutului. România a sprijinit constant proiecte în domeniul dezvoltării, promovării IMM-urilor și a asociațiilor de întreprinzători, atât la nivelul autorităților centrale, cât și la nivelul autorităților locale. Menționez în acest context finanțarea de către România a proiectului implementat în Edineț, axat pe dezvoltarea capacităților fermierilor din regiunea de nord de a-și exporta producția pe piața UE.

Ambasadorul a  reiterat faptul că România va continua să sprijine parcursul european al RM și este dispusă să împărtășească din propria experiență în ceea ce privește alinierea și implementarea standardelor europene în RM.

„Toate acțiunile implementate până în prezent confirmă angajamentul ferm și constant al României pentru sprijinirea modernizării și a reformelor din Republica Moldova, pe sectoare ce au un impact direct asupra cetățenilor sau agenților economici. România va continua să ofere sprijinul său politic și financiar procesului de integrare europeană și dezvoltării economice durabile, atât la nivel central, cât și la nivel local în RM, în toate localitățile, indiferent de limba pe care o vorbesc cetățenii, sau de etnia cu care se autoidentifică. Vă doresc să aveți succes la Adunarea Generală a CALRRM.

Amintim că la 11 mai, curent, la Chișinău a avut loc Adunarea Generală a Congresului Autorităților Locale din România și Republica Moldova. Evenimentul care a întrunit circa 190 de reprezentanți ai APL, dar și oficiali ai celor două state a fost organizat de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM).

Departamentul de Comunicare al CALM


Imprimare