Turneul Alianței Asociațiilor de Băștinași continuă în luna august în toată țara în localitățile unde sunt organizate Zilele Diasporei!

În cadrul evenimentelor dedicate Zilelor Diasporei, Asociațiile de băștinași din Moldova sunt informate despre crearea Alianței, posibilitatea de aderare și beneficiile pe care membrii le poate obține în procesul de lucru. Alianța își propune să adune o echipă de AdB-uri active, care vor fi prezente în data de 16 septembrie la evenimentul de lansare și semnare a Memorandum-ului de creare a Alianței AdB.

Astfel, AAdB a vizitat primele localități care au organizat întâlniri menite să apropie băștinașii plecați de localitățile de origine. Asociațiile de băștinași din Văleni și Borogani de la sudul Moldovei, precum și băștinașii reveniți acasă, au aflat care sunt cele mai recente realizări, inițiativele demarate, planurile privind dezvoltarea locală, dar și resurse sunt necesare pentru a atrage și implementa noi proiecte de succes.

Pe lângă aceasta, cei prezenți au participat la evenimente care să-i distreze, dar și atașeze de localitatea de baștină.

Băștinașii din Văleni au participat la Ședința AdB, după care au avut parte de un quiz cu întrebări și răspunsuri despre localitatea de baștină. Toate în jurul rugului, aprins în curtea muzeului construit cu implicarea masivă a băștinașilor. Nu au lipsit nici activitățile pentru copii care au desenat, cântat și primit premii. Seara s-a încheiat cu o sesiune de karaoke în cor, cu interpretarea celor mai dragi cântece pentru vălenași, inclusiv imnul localității compus și interpretat de băștinașul Mircea Zgherea.

Asociația de băștinași în parteneriat cu Autoritatea locală din Borogani au lansat terenul de sport din localitate, construit în centrul satului. Noul teren completând infrastructura deja construită de actorii locali împreună cu băștinașii – un foișor amenajat de juniorii AdB și terenul de joacă pentru copii. Astfel, un meci amical de fotbal, întreceri sportive între familiile băștinașilor plecați și celor din localitate au asigurat atmosfera de sărbătoare în localitate.

Ziua a fost completată cu un iarmaroc al producătorilor locali și hora satului.

Și la Taraclia, Zilele Diasporei s-au petrecut cu mult fast. Băștinașii au fost primiți cu pâine, sare și voie bună. În cadrul întrunirii, au fost prezentate cele mai noi realizări din localitate, iar băștinașii au venit cu propuneri și și-au propus să contribuie pentru un sat mai prosper. Pentru a sărbători pacea și belșugul, a fost organizat Festivalul „Prea curată-i fața pâinii…”, eveniment care a adunat tot satul pentru a sărbători pacea și belșugul.

Astfel, concluzia în cele trei localități a fost unanimă – dezvoltarea locală înseamnă o abordare multidimensională, cu implicarea tuturor actorilor comunitari și a băștinașilor #UnițipentruAcasă.

Aceste mesaje le-au avut a le transmite și reprezentanții grupului de inițiativă a Alianței asociațiilor de băștinași.

Pe lângă aceasta, au fost menționate și avantajele pe care le oferă AAdB viitorilor membri:

Platformă de dezvoltare și instruire pentru AdB-uri, insclusiv prin schimb de experiență și bune practici atât în țară, cât și peste hotarele țării;

Consorțiu de atragere a fondurilor pentru membrii Alianței AdB

Liant dintre posibilitățile Asociațiilor Diasporale și necesitățile locale

Forță comună pentru acțiuni de lobby și advocacy pentru obiective de dezvoltare locală

Pentru a adera la Alianța Asociațiilor de Băștinași, sunt necesari câțiva pași simpli:

1. Convocarea Consiliului sau Adunării generale a membrilor AdB, după caz, unde se va discuta și decide participarea la constituirea Alianței;

2. Perfectarea procesului verbal al ședinței, inclusiv cu desemnarea persoanei delegate care să semneze Memorandumul de aderare la Alianța AdB din data de 16 septembrie;

3. Prezentarea procesului verbal pentru procesare la adresa alianța@cudragpentru.md cu subiect „Acte pentru aderare Alianță”;

4. Participarea la evenimentul constituire a Alianței AdB la 16 septembrie curent, pentru a:

– semna Memorandumul de constituire al Alianței AdB;

– a aproba Regulamentul de funcționare a Alianței;

– a alege organul de conducere, președintele și secretariatul Alianței.

Termen limită pentru expedierea procesului verbal semnat – 30 august 2022.

Detalii puteți cere la adresa de E-mail: alianta@cudragpentru.md, printr-un mesaj cu subiectul „Cerere model procese verbale” sau la numărul de telefon +373 78146880.

Alianța Asociațiilor de Băștinași este un grup de inițiativă creat de reprezentanți ai unor Asociații de băștinași. Crearea AAdB își propune să sporească nivelul de implicare și cooperare a AdB-urilor, băștinașilor, diasporei și cetățenilor pentru dezvoltarea locală și a țării.

Activitățile sunt realizate cu suportul PNUD Moldova și Guvernului Elveției, în parteneriat cu Biroul Relații cu Diaspora.

Autoare: Teoctista Colța, membră activă a Asociației de băștinași din Cărpineni

Imprimare