Alexei Burlacu este primar la al patrulea mandat în comuna Rogojeni, raionul Șoldănești. Își dorește să dezvolte comunitatea pe care o reprezintă, dar spune că reușește cu greu acest lucru. Ce așteptări are primarul, dar și care sunt impedimentele ce nu permit ca Rogojeniul să devină o localitate prosperă aflăm în cadrul interviului oferit pentru calm.md.

Ce v-ar ajuta să aveți o activitate cu rezultate ma multe, mai vizibile?

Alexei Burlacu: În primul rând avem nevoie de specialiști în teritoriu, care să poată lucra cu noile tehnologii, cerințe impuse de către autoritățile centrale. Cu părere de rău, tinerii nu vin să activeze în teritoriu deoarece salariile sunt foarte mizere, iar specialiștii cu studii, pleacă peste hotare.

Și atunci cum implementăm reformele, unii primar susțin că nici populația nu este pregătită pentru ele?

Alexei Burlacu: Orice reformă făcută fără specialiști nu are cum să aibă un rezultat bun. Pentru aceasta este nevoie de oameni pregătiți, care cunosc cum se implementează Legile. Tehnologiile sunt un ajutor pentru noi, dar și o piedică deoarece funcționarii mai în vârstă le însușesc mai greu.

În cadrul unei întruniri organizate de către CALM spuneați că un paznic are un salariu mai mare decât primarul…

Alexei Burlacu: În comuna în care activez sunt diferite întreprinderi, iar paznicii de acolo primesc un salariu de 4-5 mii de lei, cam tot atât cât primește primarul. Din considerente economice este mai avantajos să fii paznic. Această categorie de angajați lucrează opt ore și apoi se bucură de odihnă iar noi, dacă este nevoie, lucrăm 24 din 24 de ore, trebuie să fim alături de oameni, să hotărâm problemele localității, să înaintăm diferite proiecte pentru a dezvolta comuna, să creăm condiții atractive pentru a crea locuri de muncă dar și zone de odihnă, drumuri, apă, canalizare, iluminare stradală, ș.a.

Ați declarat că aveți mai multe întreprinderi în localitate. Aduc venituri aceste întreprinderi în bugetul localității?

Alexei Burlacu: Cu părere de rău, este foarte mic venitul de la aceste întreprinderi, iar acest lucru nu ne permite să ne dezvoltăm așa cum ar trebui. Oamenii care sunt angajați acolo vor să aibă condiții bune de trai, să-i putem susține atunci când au accidente de muncă, dar și în alte cazuri. Cu toate acestea, în afară de impozitul pe veniturile oamenilor care au salarii la aceste întreprinderi nu mai avem nimic absolut. Veniturile pleacă la Guvern și de acolo, prin alte metode, o parte se întorc  în bugetul local. Reiese că noi nu folosim banii noștri, dar cineva ne dă banii noștri. De ce nu ar rămâne banii în localitate pentru ca noi să putem activa normal, să ne simțim oameni?

Ați încercat să abordați acest subiect cu autoritățile centrale?

Alexei Burlacu: Am încercat de mai multe ori dar, cu părere de rău, mi se răspunde că așa prevede legislația și pentru o singură localitate aceasta nu poate fi schimbată. Eu cred însă că asemenea localități mai sunt în Republica Moldova. Având atâtea întreprinderi în sate, acestea ar putea deveni orășele mici. Iar noi, având două uzine de asfalt, mergem prin glod și trebuie să așteptăm ca prin intermediul programului Drumuri bune să primim niște bani, ceea ce nu este bine. De fapt, ei ar trebui să aibă obligațiunea morală, sau chiar prin intermediul unei Legi ar trebui să fie prevăzut să ne facă drumurile mai repede decât în alte localități.

Ce vă menține în funcție?

Alexei Burlacu: Un singur lucru – îmi doresc ca satul Rogojeni să fie cel mai frumos.

Reușiți?

Alexei Busuioc: Cu mare greu. Mă mândresc cu faptul că am putut finisa un proiect important privind aprovizionarea cu apă potabilă a consătenilor. Bătrânii sunt recunoscători pentru că au apă la robinet și nu este nevoie să plătească cuiva  10 lei pentru a le aduce două căldări cu apă.

Ce aspirații mai aveți?

Alexei Burlacu: De trei ani construim o biserică împreună cu comunitatea. Am început-o de la prima piatră și acum lucrăm la acoperiș. Oamenii participă cu bani, dar și cu brațe de muncă. Avem diferiți finanțatori, printre care și partide politice. Mai avem însă mult de lucru și sperăm că vom mai avea donatori și oamenii din comună vor avea lăcașul lor sfânt.

Ce v-a apropiat de CALM ?

Alexei Burlacu: Ideile comune pe care împreună cu specialiștii din teritoriu le putem pune pe hârtie și putem cere unele schimbări în legislație, dar și în relațiile noastre cu administrația publică centrală.

Vă mulțumim!

Imprimare