Aproape 80 de primari și consilieri locali la primul mandat din localitățile raionului Fălești au participat la 18 iunie la un seminar de instruire organizat de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) cu susținerea PNUD Moldova și a Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Franceze.

Experții CALM au vorbit despre tipurile de proiecte investiționale, componentele acestora, procedurile general aplicabile la elaborarea și implementarea proiectelor, fondurile structurale și de investiții ale UE ce vizează Republica Moldova, dar și banii pe care îi alocă Uniunea Europeană pentru politica de coeziune în perioada 2021-2027.  

De asemenea, au fost prezentate mai multe tipuri de proiecte care contribuie la dezvoltarea localităților noastre, inclusiv de infrastructură sau de mediu. „Schimbările sunt vizibile în majoritatea localităților noastre. Chiar și resursele din Programul Satul European au fost oferite de către prietenii și partenerii R. Moldova, iar rezultatele acestui efort conjugat sunt vizibile în circa 70-80% din localitățile noastre. În ultimii ani a devenit tot mai limpede cine sunt prietenii R. Moldova, dar și faptul că singura cale corectă pe care trebuie să o parcurgem este cea a integrării în Uniunea Europeană”, a declarat directorul executiv al CALM, Viorel Furdui care a subliniat importanța consolidării capacităților APL în contextul deschiderii negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

În altă ordine de idei, aleșii locali la început de cale din Fălești au aflat despre cum a fost administrația publică locală acum 10 -20 de ani și cum este acum, despre puterea de decizie pe care o are administrația publică locală comparativ cu lipsa acesteia în trecut, când totul se decidea de către puterea centrală, ce vizează noțiunea de ales local, competențele proprii și cele delegate de către stat, conflictul de interese și răspunderea aleșilor locali, participarea în procesul decizional, amalgamarea și alte procese ale reformelor care au loc astăzi în R. Moldova.

Evenimente similare au avut loc la Soroca, Ungheni, Căușeni, Cahul și vor fi organizate în celelalte centre raionale ale R. Moldova.

Imprimare