Evenimentul s-a produs la Institutul național de petrol și gaz al Academiei de Științe a Azerbaidjanului. Scopul acestei conferințe a fost de a familiariza participanții cu abordarea teritorială regională a schimbărilor climatice,precum și cu metodele de atenuare  și adaptare la schimbările  climatice . La conferință au participat delegații din 7 țări (Azerbaidjan, Bielorusia, Republica Moldova, Kirghizstan,Tadjikistan, Uzbekistan, Federația Rusă). Delegația Republicii Moldova a fost reprezentată de o echipă de primari care au fost desemnați și au reprezentat Congresul Autorităților Locale din Moldova, fiind compusă  din 6 persoane (V. Lelic, primarul or. Telenești, A. Botnari primarul or. Hîncești, E. Bodnarenco primarul or. Soroca, S. Țurcanu primarul s. Chișcăreni, r.Sîngerei, N. Melnic primarul or. Călărași și expertul CALM O. Ivanov ). Conferința a fost o platformă productivă  de discuții și schimb de idei și practici între reprezentanții APL, mediului academic și experții în domeniu schimbărilor climatice, eficienței energetice și energiilor regenerabile.

Conferința de asemenea  s-a axat pe informarea și  sporirea sensibilizării autorităților locale responsabile pentru schimbările climatice, transport, construcții și energie, în zona Europei de Est, Caucaz și Asia Centrală, cu următoarele subiecte:

  • cauzele schimbărilor climatice;
  • cadrul de politici în domeniul schimbărilor climatice la nivel internațional;
  • potențialul impact al schimbărilor climatice în zonă;
  • atenuarea schimbărilor climatice și a strategiilor de adaptare la nivel local și regional, inclusiv studii de caz și cele mai bune practici;
  • promovarea eficienței energetice în contextual dezvoltării durabile;
  • inițiativa primarilor(COMO) și elaborarea planurilor de acțiuni în domeniul energiei durabile (SEAP);
  • prezentarea proiectului “Planificarea energetică durabilă în Caucazul de Sud și Europa de Est prin intermediul Convenției Primarilor(COMO) în Moldova, Ucraina și Azerbaijan.”
  • adaptarea la schimbările climatice la nivel local;
  • eficiența energetică a clădirilor;
  • transport durabil, precum și
  • surse pentru autoritățile locale de finanțare a proiectelor de eficiență energetică și schimbări climatice.

    În cadrul conferinței a fost împărtășită experiența Azerbaidjanului în domeniul schimbărilor climatice, eficienței energetice și energiilor regenerabile. Mai mulți oratori sau referit la realizările naționale în acest domeniu. Necătînd că Azerbaidjanul are resurse considerabile de gaz și petrol,fiind un considerabil exportator regional și  mondial,la moment se efectuează cercetări serioase în domeniul energiilor regenerabile (îndeosebi se pune accentul pe energia solară și cea de vînt).

    Membrii delegației CALM au stabilit contacte de colaborare cu reprezentanții și experții din alte state țintind așa domenii ca eficiența energetică, planificarea teritorială,energiile regenerabile,etc.

    UNEP – Programul Națiunilor Unite pentru Mediu instituit în cadrul programului ONU pentru a promova coordonarea protecției mediului înconjurător. Programul  a fost stabilit printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU Nr. 2997 din 15 decembrie 1972 (A/RES/2997 (XXVII)). Scopul principal al UNEP este de a organiza acțiuni pentru a proteja și îmbunătăți mediul pentru generațiile prezente și viitoare. Motto-ul programului – Mediu pentru Dezvoltare.

    Sediul UNEP  se află în Nairobi, Kenya. De asemenea, UNEP are șase birouri regionale și birouri  în diferite țări. UNEP este responsabil pentru rezolvarea tuturor problemelor legate de mediu la nivel global și regional.

    Activitățile  UNEP includ o varietate de proiecte in atmosfera Pamîntului, ecosistemele marine și terestre. UNEP are, de asemenea, un rol important în dezvoltarea convențiilor internaționale în domeniul ecologiei și protecției mediului. UNEP  colaborează cu statele și organizațiile non-guvernamentale internaționale.

    Domeniul de aplicare al UNEP include, de asemenea elaborarea de orientări și tratate privitoare la aspecte, cum ar fi produsele chimice potențial dăunătoare, poluarea atmosferică transfrontalieră și contaminarea canalelor de transport maritim internațional. Anual sub auspiciile UNEP se petrece Ziua lei Mondială a Mediului.

    Pentru informații suplimentare vă rugăm să contactați: Nadejda Sacovici, Departament de Comunicare CALM, Tel: +373 22 22-35-09, Fax: +373 22 22-35-29, mob: +373 79705886, e-mail: nadejda.sacovici@calm.md, www.calm.md

    Imprimare