32 de orașe centre raionale din Moldova au devenit mai conectate la servicii de înaltă calitate, în rezultatul asistenței Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) oferite Autorităților Publice Locale din Republica Moldova timp de patru ani.

Proiectul USAID de Susținere a Autorităților Locale din Moldova, proiect cu o finanțare de 12 mln. USD, a organizat pe 21 ianuarie 2016 recepția care marchează progresele înregistrate de către orașele-centre raionale ale Republicii Moldova în cadrul proiectului. Evenimentul a adunat primari, reprezentanți ai administrației publice centrale, parteneri locali şi internaționali de dezvoltare.

În discursul său de deschidere, Excelența Sa, Ambasadorul SUA în Moldova, James D. Pettit, a menționat exemple elocvente ale angajamentului pe care orașele și l-au asumat în calea lor spre buna guvernare și spre atingerea obiectivelor de descentralizare. Dumnealui a felicitat echipa LGSP și primarii pentru realizările și succesele înregistrate în cadrul proiectului.

Timp de patru ani, LGSP a contribuit la formarea profesională a peste 500 de funcționari publici și angajați ai primăriilor și ai întreprinderilor municipale. Ca rezultat al îmbunătățirii sistemului de gestionare al patrimoniului public au fost generate economii în valoare de peste 11 milioane de lei (550.000 USD) în cele 32 de orașe.

Donația de către USAID a celor 36 de unități specializate (11 autospeciale de colectarea a gunoiului, 6 gredere, 8 mașini de vidanjare, 2 camioane de intervenție, 1 autospecială cu nacelă și 8 excavatoare) a generat economii anuale de peste 2 milioane de lei (100.000 USD), a sporit confortul și siguranța angajaților întreprinderilor municipale, au îmbunătăți eficiența muncii și a calității serviciilor oferite cetățenilor.

Cu 30% mai multe gospodării din Moldova au acum acces la serviciul de colectare a deșeurilor datorită celor 14,624 de containere de colectare a gunoiului. 50 km de străzi din 11 orașe sunt acum mai sigure pe timp de noapte datorită iluminatului stradal cu lămpi de tip LED instalate cu suportul LGSP.

Cele trei Centre de Informare și Prestare Servicii pentru cetățeni deschise în orașele Taraclia, Orhei și Sângerei servesc drept suport important pentru cetățeni și entități juridice în procesul de deservire și informare într-un singur punct de acces

Cele 12 pagini oficiale de web ale Primăriilor create pe platforma APL Web, 22 de pagini oficiale de Facebook ale Primăriilor, Consiliile de Tineri, toate au contribuit la instituționalizarea unui mecanism de feedback viabil pentru ca cetățenii să se implice și să participe mai activ în procesul de luare a deciziilor în orașul lor.

Cele 32 de orașe şi-au sporit oportunitățile de aplicare pentru și respectiv primire de fonduri datorită Planurilor de Dezvoltare Socio-Economice, Planurilor Urbanistice, Planurile de Îmbunătățire a Serviciilor Publice, Programelor și Planurilor Locale de Eficiență Energetică elaborate prin procese participative și incluzive cu suportul LGSP.

Proiectul LGSP își încheie activitatea în februarie 2016, însă Guvernul SUA va continua să sprijine autoritățile publice locale din Republica Moldova pentru a le conduce mai aproape de standardele europene. Relațiile fructuoase și conexiunile create între orașe vor continua în cadrul Rețelei de Orașe din Moldova sub egida Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM).   Proiectul USAID de Susținere a Autorităților Locale din Moldova (LGSP) este o activitate de patru ani ce are ca scop susținerea autorităților locale în elaborarea și implementarea politicilor și a procedurilor care contribuie la buna guvernare, la consolidarea capacităților necesare procesului de descentralizare și la asumarea responsabilităților pentru prestarea serviciilor publice de calitate, într-o maniera transparentă, care ar contribui la creșterea economică și la eficientizarea serviciilor la nivel local.

point.md
Imprimare