La Florești s-a desfășurat ceremonia de finalizare a Proiectului Național de Aprovizionare cu Apă și Canalizare (PNAAC). Proiectul a fost implementat de Ministerul Mediului, prin intermediul Unității de Implementare a Proiectelor de Aprovizionare cu Apa și Canalizare (UIPAAC).

În urma lucrărilor efectuate, circa 20 mii consumatori noi din mediul rural si urban vor beneficia de servicii non-stop de aprovizionare cu apă potabilă. In total, în componenta urbană și cea rurală a PNAAC au fost construite circa 210 km de rețea de aprovizionare cu apa și șapte km de rețea de canalizare. Numărul total al consumatorilor ce vor putea beneficia de rezultatele proiectului constituie circa 80 mii persoane.

Ministrului Mediului, Gheorghe Șalaru a spus că un rezultat al proiectului constituie și promovarea reformei în sectorul de aprovizionare cu apă, de creare a modelelor de operatori independenți, care să presteze servicii la standarde acceptabile, de facilitare a activității companiei de apă din raion, de contribuire la reducerea pierderilor de apă și a costurilor operaționale.

Potrivit directorului UIPAAC, Sergiu Gutu, PNAAC a fost un proiect unic pentru sectorul de aprovizionare cu apa din Moldova. Astfel in cadrul proiectului pe lingă activități de construcție a apeductelor, de reabilitare a infrastructurii sistemelor de aprovizionare cu apa si canalizare din mediul rural si urban, procurării de echipament de tehnologic si vehicule utilitare, au mai fost realizate activități de instruire a personalului regiilor apă-canal și colaboratorilor instituțiilor publice din domeniul managementului apelor. Tot in cadrul PNAAC a fost elaborat Sistemul Informațional Geografic al Apelor, care este public accesibil la adresa www.gis.mediu.md.

Un impact important asupra activității regiilor apă-canal a avut componenta de eficientizare energetică. Astfel ca rezultat al activităților de înlocuire a echipamentului energofag cu utilaj modern, mult mai economic, si instalării echipamentului de automatizare a proceselor tehnologice tip SCADA, regiile apă-canal au raportat reduceri semnificative a consumului de energie, cu o economie de circa 3,6 mln lei anual, investițiile produse în acest domeniu urmînd a fi recuperate în circa 30 de luni. Reducerile obținute acoperă consumul zilnic a cca 630 mii pers. din Moldova.

Beneficiari ai proiectului au fost șase regii apa-canal din Orhei, Florești, Ungheni, Bălti, Căușeni, Cahul și 10 localități rurale: Beștemac și Sărata Nouă, r-nul Leova; Colibași și Văleni, r-nul Cahul; Dubăsarii Vechi, r-nul Criuleni; Pîrîta, r-nul Dubăsari; Dobrușa, r-nul Șoldănești; Sănătăuca, r-nul Florești; Năvîrneț, r-nul Fălești.

 

Valoarea totală a PNAAC a constituit circa 13,2 mln USD. Proiectul a fost finanțat din creditul acordat de Banca Mondială pentru un termen de 40 de ani, cu o perioadă de grație de 10 ani și o rată a dobânzii: 0,75% pe an

Imprimare