Când pornim la un drum nou, niciodată nu știm cât de departe vom ajunge. Viața arată că mai departe ajung și mai multe reușesc acei, care se unesc în echipe și muncesc împreună pentru obiective comune.

E prima lecție învățată în primăria Hâncești.

20 de ani în urmă hânceștenii pentru prima dată mi-au dat votul de încredere.

Pe atunci Hâncești era un oraș care suferea de foarte multe lipsuri: drumurile stricate; trotuare în genere nu erau; acces la apeduct și canalizare aveau doar 10% din hânceșteni, școlile și grădinițele degradat dramatic pentru că nu au fost reparate din timpul sovietic; iar bugetul anual al orașului era de 5 milioane de lei. Așa erau toate localitățile Moldovei.

Când ajungi în biroul primarului toate problemele oamenilor și a orașului cad pe capul tău și, dacă ești singur, nu faci nimic.

Am înțeles repede că primarul, care vrea să schimbe lucrurile în localitate, trebuie să construiască o echipă puternică a primăriei. Echipă formată din oameni care știu să muncească concentrat și cu încăpățânare, și care cred că practic orice problemă poate fi rezolvată – e nevoie doar de energie, insistență, multă învățătură și încredere în forțele proprii.

Anume așa oameni m-am străduit să atrag în echipa primăriei Hâncești.

Un oraș e frumos și puternic numai atunci, când e plin de familii tinere și de copii. Tinerii și copiii sunt energia creșterii și dezvoltării localităților și a țării.

Asta e a doua lecție învățată la primărie: toate planurile și deciziile primăriei trebuie să facă orașul Hâncești mai atractiv pentru tineri. Cu cât mai mulți tineri vor alege să trăiască în Hâncești – cu atât viitorul orașului va fi mai frumos și dezvoltarea mai stabilă.

Tinerii de azi se orientează la standarde de viața mai ridicate decât am avut noi cândva. Ei vor să trăiască în orașe cu drumuri bune și trotuare frumoase; ei vor ca orașul lor să fie iluminat noaptea; ei vor casele lor să fie conectate la apeduct și canalizare; ei vor grădinițe și școli moderne pentru copiii lor; ei vor să aibă zone verzi pentru a se plimba cu familia în timpul liber; ei vor să poată găsi locuri de muncă mai aproape de casă  – ei vor să trăiască într-un oraș european.

Am înțeles că, pentru a păstra tinerii în Hâncești, trebuie să transformăm Hâncești într-un oraș european. Aceste proiecte cereau bani mari – iar în bugetul orașului Hâncești erau mai multe datorii decât bani.

Dar, după cum spuneau bunicii noștri – ochii depărtează, mâinile apropie.

Cu răbdare și cu mare încăpățânare ne-am apucat de treabă.

Am cooperat cu partenerii de dezvoltare a Republicii Moldova, am cooperat cu guvernul, am cooperat cu mediul de afaceri, am cooperat cu prietenii noștri din România – am fost și suntem gata să cooperăm cu toți cei, care ne pot ajuta să dezvoltăm orașul.

În 20 de ani am adus investiții în dezvoltarea și modernizarea infrastructurilor orășenești din Hâncești în valoare de 700 milioane lei.

Azi 80% din locuitorii Municipiului Hâncești au acces la apeduct și 60% la sistemul de canalizare.

Am modernizat toate 5 grădinițe din Hâncești – și azi peste 1200 de copiii și personalul grădinițelor își petrec zilele în condiții bune. 20 de ani în urmă în grădinițe erau cca 700 de copii.

Am început modernizarea stadionului, pe care își desfășoară jocurile clubul de fotbal Petrocub Hâncești. Avem unul din cele mai bune terenuri de fotbal din țară în care am investit peste 5 milioane de lei. Mă bucur că practic la fiecare meci 1000 de locuri sunt ocupate – înseamnă că stadionul e necesar. Vom identifica posibilități să îmbunătățim condițiile suporterilor și ale echipelor.

Am amenajat 8 terenuri de joacă pentru copii.

Am amenajat în Hâncești 2 zone verzi – parcuri orășenești, în care își petrec săptămânal timpul liber mii de hânceșteni.

În 20 de ani am asfaltat în Hâncești peste 30 km de drumuri, alte 60 km au fost acoperite peatră sau cu beton. Am construit 10 km de trotuar nou.

Nu am fost de acord cu cei care susțineau că trotuarele sunt secundare și mai pot aștepta. Trotuarele sunt una din cele mai folosite componente de infrastructură urbană – zilnic pe trotuarele din Hâncești pășesc zeci de mii de hânceșteni și oaspeți ai Hânceștiului.

Am creat condiții și am atras investitori, care au creat 800 locuri de muncă noi în Hâncești. Am convins companiile de construcție să investească în construcția blocurilor locative noi în Hâncești – ca tinerii să poată locui în Hâncești în condiții mai bune.

Ne-am străduit să creăm în Hâncești un ecosistem cât mai confortabil și sănătos.

Practic toți acești 20 de ani au fost ani de criză continuă: ba criză economică, ba criză financiară, criză permanentă socială și demografică, criză de bună înțelegere între oameni, criză de încredere în viitorul Republicii Moldova.

Echipa primăriei Hâncești totdeauna a căutat parteneri, pentru că obiectivele noastre nu puteau fi realizate cu resursele noastre interne și, pentru a face mai multe, avem nevoie de suport.

Am bătut permanent și în ușa autorităților centrale din Chișinău. Uneori ușa se deschidea, alteori nu se deschidea – în schimb veneau în vizită procurorii.

Au fost de toate, dar noi știam că trebuie să muncim, să construim și să găsim soluții.

Totuși cred că autoritățile centrale trebuie să comunice mai intens cu autoritățile locale. Primarii sunt cei care cunosc mai bine problemele oamenilor și a localităților Moldovei; primarii nu stau în clădiri protejate de carabinieri și SPPS; primarii stau zilnic față în față cu alegătorii lor, nu peste alegători. Primarii sunt aleșii oamenilor – nu sunt subordonații miniștrilor, sau a deputaților, sau a președintelui țării.

Încă nu toți au înțeles asta.

Șefii din birourile mari din Chișinău au dezbinat permanent poporul și primarii: ne-au împărțit după culori, și în buni și în răi.

Din fericire, primarii nu se ceartă între ei așa cum o fac șefii țării. Pentru că primarii au mult de lucru și în fiecare zi trebuie să se ocupe de problemele reale le oamenilor. Nu au când turna din gol în deșert.

Asta e lecția, care trebuie să o învețe politicienii din Chișinău de la primarii Moldovei: mai mult să muncească și să se ocupe zilnic de problemele reale ale oamenilor și a localităților din Moldova. Atunci le va rămâne mai puțin timp pentru conflicte și probleme externe.

Suntem o țară mică și săracă. An de an din Moldova pleacă tot mai mulți tineri și populația țării îmbătrânește.

Avem de rezolvat probleme serioase și avem nevoie de oameni serioși care sunt în stare să unească poporul Moldovei.

Uniți de obiective comune pământești: să facem localitățile Moldovei mai frumoase și mai comode pentru viață; să aducem investiții și să creăm locuri de muncă; să dezvoltăm educația și sănătatea – doar așa vom reuși să construim un popor mai puternic și le vom lăsa copiilor noștri o Moldovă mai frumoasă.

Alexandru Botnari, primar al municipiului Hâncești

Imprimare