Fără acces direct la fondurile europene importante  și experiența de succes a colectivităților locale  din țările UE nu putem vorbi despre dezvoltarea și modernizarea reală a Republicii Moldova! 

Cooperarea dintre autoritățile locale din România și Republica Moldova marchează anul acesta un deceniu. În acest timp au fost stabilite relații de prietenie, efectuate schimburi de experiență și implementate diverse proiecte atât la nivel local, cât și național. Despre mai multe aspecte ale acestei colaborări a vorbit directorul executiv al CALM Viorel Furdui în cadrul emisiunii „Vector European” de la Moldova 1.

Întrebat despre numărul localităților înfrățite, directorul executiv al CALM a menționat că acest proces s-a intensificat foarte mult în ultimii 5-7 ani. „Conform datelor noastre sunt peste 500 de asemenea acte, există și înfrățiri multiple, o localitate din Republica Moldova poate fi înfrățită cu mai multe localități din România și invers.” Potrivit lui Viorel Furdui, semnificația acestor acte este extrem de importantă pentru ambele părți, ținând cont de contextul istoric, național, cultural etc. De asemenea, prin intermediul acestor înfrățiri, colectivitățile locale din Republica Moldova au o mare șansă de a se apropia de anumite standarde europene ale administrației publice. „Știm foarte bine că în ultimii 20 de ani România a progresat enorm, astăzi fiind una dintre țările care se dezvoltă foarte dinamic, cu una dintre cele mai mari creșteri economice din țările UE. Acest lucru se vede foarte bine atunci când treci hotarul – infrastructura, drumurile și alte aspecte sunt cele ce caracterizează ceea ce numim noi dezvoltare.”

Vorbind despre ordonanța de urgență adoptată de Guvernul României în 2016 ce a permis autorităților locale din România să sprijine financiar și să implementeze diverse proiecte în localitățile din Republica Moldova, Viorel Furdui a scos în evidență faptul că astfel a devenit posibilă  dotarea mai multor grădinițe cu mobilier oferit de către primăriile din România, unele APL de la noi au primit tehnică specială pentru repararea și curățarea drumurilor, au fost finanțate diverse vizite ale copiilor noștri peste Prut etc. „În dependență de posibilitățile financiare, au fost și unele proiecte destul de mari cum ar fi construirea unor instituții educaționale. De exemplu, la Ruseștii Noi din Ialoveni  a fost construită o grădiniță cu suportul Consiliu județean Dâmbovița.” Directorul executiv al CALM a declarat că acest proces ia acum amploare deoarece nu a trecut atât de mult timp de la adoptarea acestei ordonanțe, iar tot mai multe comunități locale din România își manifestă interesul de a contribui și la dezvoltarea comunităților locale din Republica Moldova cu care sunt înfrățite.

În cadrul aceleiași emisiuni s-a amintit despre acordul de parteneriat semnat de CALM și Asociația Orașelor din România în 2018. Una dintre activitățile comune ale celor două asociații a fost reuniunea primarilor de orașe din cele două state ce a avut loc recent, la Gura Humorului. Viorel Furdui a fost de părere că anume datorită acestor relații foarte bune cu asociațiile autorităților locale din România a fost posibilă adoptarea acelei ordonanțe de Guvern despre care s-a vorbit mai sus, au fost sesizate autoritățile din România asupra necesității de a acorda mai multă atenție APL din RM, prin intermediul unor programe speciale și prin dezvoltarea unor relații directe între APL din cele două state. „Cred că avem rezultate pozitive și numărul acestora tinde să crească.” În ceea ce privește vizita recentă la Gura Humorului, reprezentantul CALM a afirmat că împreună cu 18 primari de orașe din RM au participat la ședințele Asociației Orașelor din România. „Încă o dată am simțit sprijinul pentru această idee pe care o promovăm de mai mulți ani, de a solicita, în comun, autorităților din România să acorde o atenție mai sporită acestor relații directe și necesității finanțărilor fără intermediari a proiectelor comune ale APL din România și Republica Moldova, inclusiv programe speciale din partea Guvernului României cu acces direct pentru APL din RM.” Viorel Furdui a explicat că aceste abordări sunt necesare deoarece, din păcate, finanțările anterioare nu întotdeauna ajungeau la destinație sau erau distribuite conform unor criterii obiective.

Vorbind despre programele Guvernului României destinate APL din Republica Moldova a fost menționat faptul că Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației din România a anunțat lansarea unui nou program bilateral România-Republica Moldova, prevăzut pentru perioada 2021-2027. În acest context, Viorel Furdui a afirmat că pentru dezvoltarea localităților noastre este nevoie de investiții. „Toate discuțiile referitor la dezvoltarea RM, problemele ce nu permit dezvoltarea infrastructurii, drumurilor, apă, canal, iluminat stradal etc vor rămâne fără soluții dacă nu vom avea resurse, fonduri.” Directorul executiv al CALM a amintit că economia RM nici într-o mică măsură nu generează soldurile necesare pentru a dezvolta statul, iar accesul la fonduri este una dintre soluțiile care ar permite comunităților locale să-și dezvolte infrastructura. „Doar în paralel cu acest proces de creare a condițiilor de viață decentă  în comunitățile noastre locale vom putea lansa obiective ce ar motiva reîntoarcerea oamenilor acasă”, a concluzionat directorul executiv al CALM.

Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare