Cu ocazia aniversării a XXX-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova, președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), primarul de Selemet, Cimișlia, Tatiana Badan a fost decorată cu „Ordinul Republicii”. „În semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite față de stat, pentru contribuția substanțială la afirmarea intereselor și promovarea imaginii Republicii Moldova în lume, pentru succese profesionale remarcabile, pentru inițiativă civică și participare activă în avansarea reformelor, se conferă „Ordinul Republicii” Tatianei Badan, președinte al Congresului Autorităților Locale din Moldova, primar de Selemet, Cimișlia”, anunță Președinția Republicii Moldova.

Potrivit Tatianei Badan, distincția este o recunoaștere a aportului CALM în promovarea bunei guvernări, a autonomiei locale, descentralizării, valorilor democratice și standardelor europene în administrația publică locală. „Această înaltă apreciere este dedicată tuturor autorităților publice locale din Republica Moldova, primarilor, funcționarilor publici, angajaților din primării, Congresului Autorităților Locale din Moldova, dar și partenerilor de dezvoltare implicați cu desăvârșire în procesul de dezvoltare locală. Eu sunt doar o mică parte a acestei echipe mari din APL”, a menționat președintele CALM.

Menționăm că Tatiana Badan activează de 30 de ani în APL, adică de la independența Republicii Moldova și  de 11 ani este președinte al CALM.  În toată această perioadă a fost un aprig susținător al intereselor comunităților locale, atât în Republica Moldova, cât și în cadrul instituțiilor Uniunii Europene. Tatiana Badan deține și funcția de președinte al NALAS- Rețeaua asociațiilor autorităților locale din Sud-estul Europei.

Post-mortem a fost decorat cu „Ordinul Republicii” și primarul Comunei Corjova, Dubăsari, Valeriu Mițul. „Sunt oameni care au muncit cu dedicație pentru a salva vieți și a forma generații”, explică Președinția Republicii Moldova.

Valeriu Mițul a decedat la 2 octombrie 2021. Fost veteran al războiului de pe Nistru din 1992, primarul Valeriu Mițul a fost un patriot adevărat al acestui pământ, un apărător al drepturilor oamenilor din localitățile din stânga Nistrului.

Regretatul Valeriu Mițul a fost unul  dintre fondatorii CALM, membru de onoare al Consiliului de administrare al CALM. A fost alături de CALM și de necesitățile APL până la plecarea de printre noi.

Imprimare