Problema deșeurilor solide ar putea fi soluționată în localitățile din Republica Moldova. În acest sens, joi, 13 ianuarie, o delegație din Seul, Coreea de Sud, a avut o întrevedere la sediul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) cu mai mulți primari de orașe. Reprezentanții Coreei de Sud au prezentat aleșilor locali o metodă alternativă de reciclare a deșeurilor, ce nu afectează mediul înconjurător.

Primarul orașului Ialoveni, vicepreședintele CALM,  Sergiu Armașu, a afirmat că noile tehnologii permit arderea deșeurilor fără a dăuna mediului. „Noi am avut și alte încercări de a elimina gunoiștea din localitate, am renunțat însă la ele deoarece exista riscul să poluăm mediul. Metoda propusă de colegii din Coreea de Sud pare a fi una sigură”, a explicat alesul local.

Primarul municipiului Strășeni, vicepreședintele CALM, Valentina Casian, a amintit că, la ora actuală, Coreea de Sud este una dintre țările ce înregistrează progrese în gestionarea deșeurilor. „Din această cooperare vor avea de câștigat ambele părți. Este o metodă alternativă pentru reciclarea deșeurilor prin valorificarea energetică a acestora.”

Potrivit primarului orașului Cimișlia, Sergiu Andronachi, materialele video de prezentare a utilajului și schemei procesului de reciclare a deșeurilor, metode exploatate pe larg în Coreea de Sud, au demonstrat că această problemă majoră pentru statul nostru ar putea soluționată în termeni relativ restrânși.”

Primarii prezenți la eveniment au fost invitați la Seul pentru a vedea la fața locului cum funcționează această metodă.

Inițiativa urmează să fie coordonată cu autoritățile publice centrale ale Republicii Moldova.

Imprimare