Mai mulți primari ai localităților din diverse raioane ale țării au ieșit, astăzi, la protest, în fața Guvernului și Ministerului Finanțelor. Aceștia, alături de Congresul Autorităților Locale din Moldova, critică prevederile proiectului politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021, care prevede plafonarea taxelor locale. Aleșii locali au făcut apel către autoritățile centrale să renunțe la această prevedere, care, spun ei, atentează la autonomia locală.

Plafonarea taxelor locale este un abuz din partea autorităților centrale, susține președinta Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Tatiana Badan. Ea a amintit despre angajamentele asumate de către Republica Moldova în cadrul instituțiilor internaționale de a asigura descentralizarea și consolidarea autonomiei locale. „Cetățenii din Republica Moldova așteaptă zilnic servicii, îmbunătățirea calității vieții și cei care sunt față în față cu cetățeanul în această perioadă a pandemiei, când nu autoritățile centrale, dar noi, cei din administrația publică locală stăm în fața acelor probleme, acelei sărăcii cu care se confruntă cetățenii, autoritățile centrale își permit să ia și din acele drepturi care ar putea și care duc la o schimbare pentru comunitățile noastre”, a subliniat președinta CALM.

Primărița orașului Strășeni, Valentina Casian, afirmă că din cauza plafonării taxelor locale, veniturile la bugetele locale vor fi mai mici, iar autoritățile locale nu vor avea posibilitatea să asigure finanțare pentru proiectele implementate în localitate. Valentina Casian declară că Guvernul a delegat mai multe responsabilități autorităților locale, însă nu este prevăzut și suport financiar: „Acest document este o ofensă gravă adusă tuturor primarilor și reprezentanților administrației publice locale, care sunt considerați incapabili de a-și elabora o politică fiscală la nivel local, de a crea această relație cooperantă, o relație prietenoasă cu mediul de afaceri. Astăzi, noi avem exemple foarte bune, pentru că nu mai suntem acei primari cărora poți să le pui un sac în cap și să le dictezi cum să acționeze la nivel local. Astăzi noi suntem interesați să atragem mediul de afaceri, să creăm acest mediu atractiv pentru investiție, pentru că suntem conștienți de faptul că nu putem vorbi despre o dezvoltare a localității dacă nu există o dezvoltare economică”, a punctat primărița.

La începutul acestei săptămâni, premierul Ion Chicu a declarat că Guvernul nu va renunța la ideea de a plafona taxele locale pentru că, în opinia sa, este o măsură care vine să protejeze businessul de unele decizii nu tocmai inspirate ale unor autorități publice locale. Potrivit șefului Guvernului, transferurile de la bugetul de stat către autoritățile publice locale ar urma să acopere cheltuielile necesare.

Premierul Ion Chicu a explicat, în cadrul emisiunii UNInterviu pentru UNIMEDIA, de ce Guvernul susține plafonarea nivelului taxelor locale, în pofida unor critici aduse acestei măsuri de către unii reprezentanți ai autorităților locale. Totodată, Chicu a declarat că Guvernul nu va susține propunerea de a exclude taxa rutieră și a o include, anul viitor, în accizul pentru petrol, precizând că această măsură ar putea avea efecte negative asupra agricultorilor, dar și a transportatorilor, în condițiile actuale.

Imprimare