În contextul marcării Zilei Europei, primarul orașului Leova, vicepreședintele CALM Alexandru Bujorean a reiterat că Republica Moldova este și trebuie să fie parte a spațiului valoric european.

„Creată în jurul conceptului de unitate, securitate și prosperitate, Uniunea Europeană este un spațiu  în care drepturile și libertățile cetățenești sunt în fruntea tuturor priorităților.”

Alesul local se arată convins că în timp, împărtășind valorile europene, la nivel decizional nicio hotărâre care vizează oamenii și colectivitățile locale nu va fi adoptată fără consultarea și implicarea administrațiilor publice locale și asociațiilor sale reprezentative. „Cetățenii europeni vor deveni un etalon al lumii libere, economia europeană va fi bazată pe energie verde, emisiile de carbon vor fi cele mai joase în această zonă a lumii, iar nivelul de trai va spori. La nivel de securitate UE va deveni o structură de echilibru între occident și orient, între SUA, Federația Rusă și China, un garant al păcii și unității globale, o lume a bunăvoinței și stabilității, iar Republica Moldova va fi parte a acestei lumi noi, pentru că viitorul ne aparține.”

Amintim că Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității și este marcată la 5 mai de către Consiliul Europei și la 9 mai de către Uniunea Europeană. Pentru UE această zi este cunoscută ca Ziua Schuman, astfel fiind comemorată declarația istorică de la 9 mai 1950  a ministrului de externe francez Robert Schuman. Propunerea ministrului francez era de a crea o nouă formulă de organizare a statelor Europei, prin reunirea intereselor economice şi crearea unei Europe mai unite, în care solidaritatea, pacea, prosperitatea și statul de drept sunt valori intangibile.

 Genericul evenimentelor dedicate Zilei Europei din acest an marcat de pandemie este „Solidaritate pentru sănătate, împreună pentru un viitor mai bun.”

Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare