PLATFORMA (coaliția paneuropeană de orașe și regiuni și asociațiile lor naționale) prezintă câteva povești de succes din cadrul Parteneriatului Estic.

În ajunul celui de-al 6-lea Summit UE-Parteneriatul Estic (15 decembrie), NALAS, în strânsă cooperare cu secretariatul PLATFORMA, au organizat la 7 decembrie un Forum de succes al liderilor locali EU-PE. În rezultat, 5 Recomandări au fost publicate în cadrul celui de-al 6-lea Summit UE-PE și au fost partajate cu instituțiile UE, inclusiv cu Cabinetul Președintelui Consiliului European – Charles Michel.

În rezultatul Summit-ului, Consiliul UE a publicat o declarație comună a Summit-ului șefilor de stat menționând că „vor fi susținute eforturile de descentralizare care contribuie la consolidarea autonomiei locale și regionale”. De asemenea,  documentul subliniază rolul important al autonomiei locale. Printre prioritățile menționate, regăsim: (i)realizarea unei administrații publice responsabile, transparente și eficiente la toate nivelurile și înființarea unei Academii pentru Administrație Publică a Parteneriatului Estic; (ii) promovarea egalității de gen și a accesului egal la resurse prin integrarea sistematică a perspectivei de gen și bugetarea sensibilă la gen(iii) etc.

Totodată, PLATFORMA felicită CALM și toate autoritățile publice locale din Republica Moldova cu ocazia rezultatelor cercetării recente a IRI în Moldova, potrivit cărora cetățenii au cea mai mare încredere în autoritățile locale, în clasament urmând Președinția și Mitropolia.

Fișiere:
Declarație comună a Summit-ului șefilor de stat în cadrul Parteneriatului Estic (15 decembrie 2021)
Recomandări comune ca urmare a Forumului liderilor locali Uniunea Europeană – Parteneriatul Estic din 2021

Imprimare