La invitația primarilor din UTA Găgăuzia, președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) Tatiana Badan și directorul executiv al CALM Viorel Furdui au participat la ședința asociației aleșilor locali din această regiune.  Una dintre deciziile adoptate în unanimitate în cadrul ședinței asociației recent create a fost de a adera la CALM.

Președintele Asociației primarilor din UTA Găgăuzia, primarul satului Copceac Oleg Garizan a opinat că este nevoie de unitatea tuturor autorităților locale din Republica Moldova, pentru că astfel vor fi mai ușor identificate cele mai bune soluții la problemele comune. „Este nevoie de conlucrarea cu autoritățile regionale și centrale, de consolidarea forțelor, de susținerea reciprocă pentru a putea avansa în domeniul descentralizării.”

Oleg Garizan a specificat că asociațiile autorităților locale sunt apolitice și în cadrul acestora nu contează apartenența politică a unui sau altui conducător local. „Principala preocupare a noastră sunt problemele de la nivel local, cele care vizează comunitățile locale.” Președintele Asociației primarilor din UTA Găgăuzia și-a exprimat încrederea că „împreună vom reuși să realizăm tot ce ne propunem.”

Președintele CALM Tatiana Badan a apreciat poziția tuturor primarilor prezenți de a adera la CALM. „Deja putem spune că oficial membrii asociației primarilor din UTA Găgăuzia fac parte din marea echipă a CALM”, a declarat Tatiana Badan.

„Întotdeauna am avut o relație foarte bună cu autoritățile locale din această regiune. Alături de alți reprezentanți ai CALM, primarii din UTA Găgăuzia periodic au fost invitați să participe în cadrul unor vizite de studii, acțiuni, evenimente organizate de asociația noastră. Ne bucură interesul primarilor din UTA Găgăuzia de a participa mai activ în procesul de luare a deciziilor la nivel național”, a menționat Tatiana Badan.

Potrivit directorului executiv al CALM Viorel Furdui, alături de primarii altor localități ale Republicii Moldova, aleșii locali din UTA Găgăuzia pot contribui la procesul de descentralizare și consolidare a autonomiei locale din statul nostru.

„Nu o singură dată am prezentat bunele practici care există în această unitate administrativ teritorială. De exemplu, a fost creat un mecanism pentru a acoperi cofinanțarea pe care trebuie să o asigure primăriile atunci când obțin finanțări de proiecte. Credem că asemenea practici de susținere a autorităților publice locale în atragerea de fonduri pot fi extinse pe tot teritoriul RM”

În UTA Găgăuzia sunt 26 de primării, 13 dintre ele fac parte din asociație, printre acestea fiind orașele Vulcănești și Ciadîr Lunga, dar și Copceac, unul dintre cele mai mari sate din Republica Moldova. În contextul în care Asociația primarilor din UTA Găgăuzia a fost constituită recent, directorul executiv al CALM și-a exprimat convingerea că în cel mai apropiat timp numărul de membri va crește.

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare