print
Primarul de Budăi, Telenești Victor Drăgan: „Cândva satul era plin de viață"
05.02.2020

Victor Drăgan este primar la al doilea mandat în satul Budăi, Telenești. Dacă în 2004 populația satului constituia 2042 de oameni, astăzi sunt înregistrați 920 de locuitori. Primarul spune că agricultura ar putea contribui la dezvoltarea economică a statului dacă acestei ramuri i s-ar acorda o atenție mai sporită.

Oamenii pleacă și din Budăi?

Victor Drăgan: Pleacă, în deosebi tineretul. Mă doare să constat că odinioară în localitate erau două echipe de fotbal, oamenii aveau ocupație, satul era plin de viață. De ceva timp a apărut această tendință de a pleca din țară.

Aveți condiții în Budăi?

Victor Drăgan: Avem mulți agenți economici în agricultură, dar și care cresc vite. Avem un buget de patru milioane de lei care, în mare parte, se cheltuie pentru salarii. Acum restaurăm grădinița deoarece instituția a avut sediul în școala veche, podurile sunt din lut și cu resursele proprii reușim să reparăm câte două grupe în fiecare an. Grădinița este frecventată de 87 de copii. Chiar dacă e în gestiunea statului, ajutăm și școala atunci când este nevoie.

Agenții economici au unde să realizeze ceea ce produc?

Victor Drăgan: E problematic. Oamenii muncesc, investesc în agricultură iar când trebuie să-și realizeze producția apar nenumărate probleme.

Am putea să dezvoltăm economia cu ajutorul agriculturii?

Victor Drăgan: Sigur că am putea, dar pentru aceasta este nevoie ca statul să acorde o atenție mai mare acestei ramuri, să direcționate unele investiții importante pentru a susține producătorii noștri, să fie construite fabrici de prelucrare. Astăzi importăm majoritatea produselor și piața este ocupată cu fructe și legume aduse din afara țării. E un lucru dureros deoarece oamenii își pun sufletul în munca pe care o fac și atunci când vine perioada de recoltă producția se strică deoarece nu poate fi comercializată.

Care este cea mai acută problemă din Budăi?

Victor Drăgan: În primul rând, ne preocupă starea drumurilor. Avem apeduct dar nu avem canalizare. Este nevoie și de un mini stadion. Planific să construiesc un parc dar și să extind biblioteca.

Vă mulțumim!

Copyright © 2020 Congresul Autorităţilor Locale din Moldova Toate drepturile rezervate.