Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Materiale Video | Amânarea implementării noului sistem de finanțe publice locale și blocarea procesului de descentralizare i-a scos pe primari în stradă

vezi mai mult

CALM participă la adunarea generală a A.Co.R. (LIVE VIDEO)
17.02.2020     
 
EU TOT POT #2, Victoria Butuc - primăriță la 28 de ani
12.02.2020     
 
APL nu este responsabilă de utilizarea irațională a banilor din cadrul „Fondului Național de Dezvoltare Regională"
03.02.2020     
 
La Mulți Ani cu sănătate, CALM și bunătate!
30.12.2019     
 
Emisiunea "Obiectiv Comun" - 2019 // Meşteşugurile şi tradiţiile, promotor al economiei locale
27.11.2019     
 

Amânarea implementării noului sistem de finanțe publice locale și blocarea procesului de descentralizare i-a scos pe primari în stradă

      
13.10.2013     moldova.org

Amânarea implementării noului sistem de finanțe publice locale și blocarea procesului de descentralizare i-a scos pe primari în stradă. 

Aproximativ 200 de primari din toate colțurile țării au venit în fața Guvernului pentru a cere implimentarea legii finanțelor locale. 

"Această lege va ajuta comunităţile locale. Vor fi mai mulţi bani, nu vom aştepta, nu vom sta cu mâna întinsă la raion, de la Guvern. Banii trebuie să fie pe loc pentru ca localitatea să se dezvolte", spune primarul de Ecaterinovca, raionul Cimişlia. 

Participanţii la protest au semnat şi o declaraţie în care cer autorităţilor să adopte în variantă finală şi modificarea unor acte legislative, aşa încât să fie asigurată elaborarea procesului bugetar local pentru anul 2014 în baza noului sistemului de finanţe publice locale.

Menţionăm că proiectul de lege privind finanţele publice locale a fost votat în două lecturi şi urmează să fie supus votului a treia oară pentru a intra în vigoare. Documentul prevede extinderea autonomiei financiare a autorităţilor publice locale. Astfel, 75 la sută din banii acumulaţi din impozitarea persoanelor fizice urmează să rămână în bugetul satelor şi comunelor. Regula este, însă, alta pentru raioane şi municipii. Acestea vor putea administra doar 25 şi, respectiv, 45 la sută din veniturile acumulate din impozitele cetăţenilor.