Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Materiale Video | (VIDEO) Împreună iluminăm orașul! Proiecte de 30 de mii de dolari pentru ca 4 sectoare din orașul Strășeni să fie iluminate

vezi mai mult

Autonomia locală este un proces firesc pentru o societate care îşi doreşte să se dezvolte
21.11.2017      www.facebook.com/oraprimarului   
 
Nicio guvernare din Republica Moldova nu a înțeles cu adevărat importanța descentralizării și cât de necesar este să întărești puterea APL
16.11.2017      tv8.md   
 
O persoană care nu a fost aleasă nu poate să dețină o funcție electivă deoarece se încalcă un principiu Constituțional important, cel al reprezentativității
13.11.2017      www.facebook.com   
 
Ediție specială Ora Primarului, 6 noiembrie 2017
07.11.2017      facebook.com/oraprimarului   
 
George Damian, primarul comunei Ciugud, România:"Republica Moldova va putea să ne ajungă din urmă, doar devenind membră a Uniunii Europene"
07.11.2017      www.facebook.com/oraprimarului   
 

(VIDEO) Împreună iluminăm orașul! Proiecte de 30 de mii de dolari pentru ca 4 sectoare din orașul Strășeni să fie iluminate

      
16.02.2017     www.realitatea.md

Acesta este îndemnul autorităților locale de la Strășeni, care și-au propus să aducă lumină pe străzile a patru sectoare. Pentru realizarea acestui proiect, primăria orașului trebuie să colecteze într-o lună trei mii de dolari de la localnici, adică zece la sută din costul total. Lumea nu s-a lăsat mult așteptată. Primii donatori au pus repede mână de la mână, pentru un scop comun.

Printre cei care au cotizat în folosul orașului este și Eugen Cazac, care s-a stabilit în Strășeni în 2004. Tânărul spune că a donat 500 de lei pentru siguranța familiei sale, dar și a băiatului de doar doi ani.

„În ultima perioadă, cu cele întâmplate în orașul Strășeni, chiar îmi este frică de ceea ce se întâmplă în oraș. De asta și am venit cu contribuția dată, ca să fie cât mai repede implementat acest proiect”.

Dacă autoritățile vor aduna în 30 de zile cele zece procente din costul proiectului, adică trei mii de dolari, începând cu luna iulie localnicii vor avea parte de lumină și siguranță pe încă peste șapte km de drum. Proiectul are un buget de 30 de mii de dolari, dintre care 20 de mii au fost oferiți de către Guvernul Elveției, iar șapte mii de dolari - de administrația publică locală.

„Dacă ne referim la criminalitate, acolo unde este întuneric, chiar dacă tinerii din ziua de azi iubesc mai mult întunericul, dar dacă se pune accentul pe siguranța, mai ales a copiilor, atunci noi trebuie să realizăm, fiindcă în sectoarele date sunt concentrate instituții publice, instituții școlare, preșcolare, spitalul raional”, a declarat Valentina Casian, primarul orașului.

Inițiativa a fost salutată, în general, de către oameni. Totuși, în timp ce unii se arată deschiși pentru a contribui financiar, alții sunt mai reticenți.

„Este un pic de teamă, că nu știi cine merge din urma ta sau în fața ta și nu știi peste cine o să dai. Într-o zi poți să dai de cineva bun, iar în alta nu prea. Ar fi nevoie. Dar din momentul în care trebuie să strângem bani, eu cred că ar trebui, fiindcă ne privește pe noi, nu este numai datoria primăriei să ne asigure cu lumină”.

Doritorii pot dona bani prin intermediul platformei „guvern24” sau direct la primăria orașului. De proiectul „Migraţie şi dezvoltare locală” beneficiază 25 de sate şi oraşe din Republica Moldova.