Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Materiale Video | Parcul Industrial Edineţ – De La Vis La Realitate

vezi mai mult

„Cu drag pentru acasă!” – proiect ce încurajează participarea migranților în dezvoltarea localităților de baștină
17.09.2019      moldova.europalibera.org   
 
Primarii de pe ambele maluri ale Prutului s-au reunit la Festivalul Românilor de Pretutindeni
16.09.2019      tvrmoldova.md   
 
Rețeaua Profesională a perceptorilor fiscali va promova interesele acestei categorii de funcționari din cadrul APL!
17.06.2019     
 
Când vor avea loc alegerile locale?
04.06.2019     
 
Specialiștii pentru reglementarea proprietății funciare își fortifică potențialul în cadrul CALM!
01.06.2019     
 

Parcul Industrial Edineţ – De La Vis La Realitate

      
20.11.2014     primariaedinet.md

Lucrările de construcție a parcului industrial din Edineț sunt în toi. Potrivit administrației locale, odată ce parcul va deveni fruncțional, circa 50 de rezidenţi vor beneficia de condiţiile create pentru dezvoltarea afacerilor și totodată vor fi create 2000 de locuri de muncă, dintre care 10 la sută vor reveni moldovenilor întorși acasă. Valoarea totală a lucrărilor de construcție a parcului industrial se ridică la aproape 12 mil. de lei, bani alocați din Fondului Național pentru Dezvoltare Regională.

În prezent are loc construcția unei fabricii moderne de producere a concentratelor de sucuri din mere, care ar putea să își înceapă activitatea anul viitor și a blocului administrativ unde vor create birouri pentru antreprenori și chiar un incubator de afaceri. Potrivit administrației locale, scopul implementării acestui proiect a fost de a mări rata de supravieţuire a întreprinderilor mici şi mijlocii, de a forma mai multe locuri de muncă și totodată pentru a îmbunătăți condițiile de lucru în localitate.

în prezent Parcul Industrial are un singur rezident, un investitor din Ucraina care și-a propus să construiască o fabrică de producere a concentratelor de sucuri din mere, care va funcționa pe bază de biocombustibil. Acesta planifică să încheie contracte cu peste 100 de producători autohtoni, pentru achiziționarea materiei prime, iar toată cantitatea de suc concetrat produs la fabrică va fi exportată în țările UE. Investitorul susține că a hotărât să investească în Republica Moldovoa deoarece a observat că avem o producție foarte mare și calitativă de mere, dar care nu are cine să o prelucreze.

“Potrivit informațiilor deținute de noi, Moldova produce o cantitate foarte mare de mere, iar întreprinderile de prelucrare existente în țară nu reușesc să le prelucreze. Din acestă cauză am venit în aici. Ucraina practic am monopolizat-o și iată că am venit și aici pentru a vă ajuta să prelucrați merele”, declară VASILE MEDVEDI, director “T.B.Fruit”, Ucraina.

Potrivit lui Medvedi, lucrările de construcție trebuiau finisate în acest an, dar din cauza crizei din Ucraina a fost nevoit să amâne lansarea activității întreprinderii pentru anul viitor. Suma totală a investiției se ridică la aproape 25 de milionae de euro.

Compania “T.B. Fruit” ocupă locul III în Europa printre producătorii de concentrate din sucuri, având 6 fabrici de procesare a fructelor în Ucraina și 2 în Polonia. Parcul industrial „Edineţ” este al VI-lea parc industrial din Moldova, piatra de temelie a acestuia fiind pusă pe de data de 9 octombrie 2013