Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Primarul de Olănești, Ștefan Vodă Iurie Ostafii: „Dezvoltarea agriculturii ar trebui să fie o prioritate a statului"

vezi mai mult

CALM și Programul Comunitatea Mea vor colabora în vederea îmbunătățirii sistemului de administrare publică locală, a cadrului legislativ și a capacităților autorităților locale!
29.05.2020     
 
Alexandru Sîrbu, primarul de Cubolta, Sângerei: „ Descentralizarea financiară - în această direcție trebuie dezvoltate politicile statului"
28.05.2020     
 
Leonid Boaghi, primar de Sireț, Strășeni: „Ne dorim să nu fie atât de mare discrepanța dintre rural și urban și cred că putem face acest lucru"
28.05.2020     
 
Lidia Jubea, primar al satului Tănătari, raionul Căușeni: „Dacă nu ne implicăm noi, atunci cine? Dacă nu acum, atunci când"
27.05.2020     
 
Primarul de Tocuz, Căușeni Alexandru Țurcan: „Din satul nostru oamenii nu pleacă"
26.05.2020     
 

Primarul de Olănești, Ștefan Vodă Iurie Ostafii: „Dezvoltarea agriculturii ar trebui să fie o prioritate a statului"

      
12.05.2020    

Olănești este una dintre cele mai vechi localități din zona Nistrului de Jos. În urma săpăturilor arheologice s-a stabilit că aceste locuri sunt populate de mai multe milenii. Potrivit legendelor, denumirea satului provine ori de la „olane" - obiecte confecționate din lut ars de că către meșterii locului pentru acoperișul caselor, ori de la „om de neam" – oameni care se îndeletniceau cu agricultura și creșterea vitelor. La alegerile generale locale din 2019, având experiența a două mandate de consilier local, Iurie Ostafii a devenit primar al satului Olănești, Ștefan Vodă.

De ce au nevoie oamenii din Olănești?

Iurie Ostafii: De drumuri, iluminare stradală, apă potabilă. Avem nevoie și de canalizare, mai ales în regiunea fabricii de conserve, acolo unde sunt mai multe blocuri de locuit.

Fabrica de conserve activează?

Iurie Ostafii: Cu părere de rău, activitatea acesteia, dar și a centrului de colectare a pâinii au fost sistate acum mulți ani. Avem doar agenți economici care activează în câmp, astfel oamenii sunt nevoiți să plece.

Și cum am putea să-i oprim?

Iurie Ostafii: Este nevoie de politici la nivel de țară. Trebuie deschise locuri de muncă. Toți cetățenii trebuie să aibă o sursă de existență.

Agricultura ar putea deveni profitabilă?

Iurie Ostafii: Agricultura ar putea să mențină oamenii în localități, însă acestui domeniu i se acordă puțină atenție. Irigarea este o problemă, mai ales pentru zona noastră, Stepa Bugeacului. Aici se atestă o secetă fără precedent, nici nu știu cum agenții economici vor ieși din acest impas. Existau stațiile de pompare a apei, acum se formează asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigație. Statul ar trebui să aibă în vizor acest domeniu, aceste stații sunt distruse cam în proporție de 70%, dar măcar ce a rămas trebuie păstrat, renovat și să activeze. Dezvoltarea agriculturii ar putea să-i determine pe oameni să rămână în sate,  pentru aceasta este nevoie de o abordare conștiincioasă și de politici ce ar susține acest domeniu.

Vă mulțumim!

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM